U trendu

Naći motivaciju i održati je (2)

Mnogima se desilo da u nečemu što žele da postignu jednostavno ne istraju, negde usput izgube motivaciju, i ne znaju kako da je vrate, ili kako da je i ne izgube, da je održe. Ukoliko je to i vaš problem, evo nekih predloga, možda će vam pomoći.
Nekada je lakše fokusirati se na ono što biste radile da ste već postigle željeno. Na primer, želite da smršate petnaest kilograma; umesto da se fokusirate na dijetu i vežbanje, fokusirajte se na to da idete stepenicama umesto liftom jer vas težina i slabi mišići ne sabotiraju u tome, na to da ubrzate korak jer vam se dopada malo dodatnog napora. Ne možemo vam reći šta tačno da uradite – uradite ono što biste vi uradile da ste cilj već postigle (nadamo se da to nije vraćanje starim navikama koje su i dovele do problema).
Još jedan važan trik za održavanje motivacije jeste da se otarasite dosade. Svakodnevno jedno te isto brzo bi moglo da vam ubije volju da sa tim nastavite. Dosadila vam je šetnja? Vozite bicikl. Dosadio vam je bicikl? Radite trbušnjake. Postavljajte sebi nove "sitne" ciljeve koji će vas dovesti željenom rezultatu – to je takođe trik koji će pomoći da osećate da ste postigle više (možete i da šetate toliko, i da vozite bicikl toliko, i da uradite toliko trbušnjaka…). To bi vas moglo navesti i da poželite da sledećeg dana postignete malčice više.
Kratka pravila bi bila: neka stvari budu jednostavne jer će vas komplikovani planovi umoriti pre nego što počnete, planirajte da svakog dana postignete neki "mali cilj", upoznajte sebe i svoja ograničenja pa se potrudite da ih prevaziđete, čuvajte se dosade, mešajte stvari radi zanimljivosti, neka vam "mali ciljevi" ne budu toliko sitni da ne osećate da ste ma šta postigle jednom kad ih ispunite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.