Naći zanimaciju u kasnijem dobu (2)

Juče smo pisali o problemu pred kojim se nađu mnoge žene jednom kad odu u penziju a deca napuste roditeljski dom – ne znaju šta će sa sobom (zapravo, sličan problem dešava se i muškarcima). Danas pročitajte neke predloge šta biste mogli da radite i kako da otkrijete ili sami izmislite još mogućnosti.
Za početak, ne očajavajte. Sindrom praznog gnezda (kad deca napuste dom), kao i penzija, jeste velika promena u životu i može biti olakšanje ako znate da mnogi dele vašu muku, da je to malo kome lak period u životu. Tada je korisno koncentrisati se na stvari za koje ste nadareni i koje vam pružaju nekakvu radost u životu. Šta je to s čime ste se s radošću bavili, a da nije bio vaš posao? To može biti mnogo toga – gajenje biljaka, ručni rad, knjige, davanje časova deci… Multilevel marketing („Hemel“, „Avon“, „Oriflame“…) veoma prija nekim ženama koje su tek otišle u penziju, jer su još uvek u kontaktu s mnogima, a ova vrsta posla im pruži razlog da u kontaktu i ostanu, plus i da upoznaju nove ljude i da ponešto i zarade – nekada da zarade prilične sume novca. Druge žene počnu da uče nov jezik (nije nemoguće početi s tim ni sa 70 godina). Neke putuju što više mogu (postoje organizacije, poput planinarskih društava, u čijoj se organizaciji to može uraditi u prijatnom društvu i čak i sa skromnim prihodima). Mogućnosti je zaista mnogo, a svako je bar za nešto talentovan – verujte, za većinu talenata nikada nije prekasno da se razviju, bar u nekoj meri. Teško da sa pedeset-i-kusur godina možete postati profesionalni fudbaler, ali puno toga možete ostvariti.
Bitno je i otvoriti se pred drugima. Recite prijateljima i rodbini da tražite nešto što biste radili u ovom periodu – oni vas znaju i trebalo bi da imaju bar nekoliko dobrih predloga koji će vam se dopasti. Možete čak pokušati i da organizujete prijateljice i poznanice koje su u sličnoj situaciji kao i vi. Čitalački klub s vašim vršnjakinjama prijateljicama, u kome ćete se sastajati jednom nedeljno i pričati o onome što ste čitale? Ili da tražite nove recepte za kolačiće, pa da svaka donese ono što je napravila i da zajedno to degustirate? Ako vam to s kolačićima krene, od toga može i biznis da se napravi.
Može da pomogne i Internet – pored toga što je preko Interneta moguće naći dosta zanimljivosti, možete naći i predloge za zanimacije koje vam do tada nisu pale na pamet niti ste znale da postoje, da saznate za neku grupu koja u vašoj blizini radi nešto što bi vas zanimalo, da preko različitih foruma stupite u kontakt s osobama koje su u sličnoj situaciji kao i vi i da vidite kako oni izlaze na kraj s tim.
Za kraj: budite uporne! Ne verujte u one gluposti da je žena, jednom kad obavi svoje kao majka i ode u penziju, za staro gvožđe. Ni najmanje! Tada joj se otvaraju mnoge nove mogućnosti, a ako je dovoljno kreativna, može i sama da smisli neku – na kraju krajeva, sve je bolje nego da samo bezvoljno sedite između četiri zida i da ne znate šta ćete sa sobom. Ne odustajte dok sebi ne pronađete nešto što želite da radite i što će vas ispuniti radošću, kao i osećajem da ste i dalje korisne. Videćete da rezultat i te kako vredi – jer je rezultat taj da se i dalje osećate srećno i ispunjeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.