Najbolja domaća maska za kosu: Čini čuda i s najlošijom kosom

Jeste li znali da je maska za kosu s običnim kvascem prilično jednostavno, ali vrlo efikasno sredstvo koje čini čuda, čak i sa najzapuštenijom kosom?

Rezultat primene ovakve maske, ne samo da je visoko kvalitetan, već je i trajan, prenosi uspesnazena.com.

Maske od kvasca odgovaraju svim tipovima kose i nezamenjive su u borbi protiv gubitka kose i za njen brži rast. Koristeći masku od kvasca uspešno ćete se osloboditi i peruti.

Koristeći maske od kvasca možete postići neverovatne efekte. Ali, sprovođenje procedura za oporavak kose mora biti sistematsko, a ne “s vremena na vreme”. U ovom slučaju, rezultat, delotvoran, brz i dugoročan, nećete dugo čekati.

Kao preventivna mera i za brži rast kose, maska od kvasca koristi se jednom nedeljno, u trajanju 10-15 sedmica. Posle tog perioda treba napraviti pauzu 3 meseca i ponoviti po potrebi.

Ako je cilj lečenje kose – obnova i ojačanje strukture oštećene kose, maske na bazi kvasca treba primenjivati 2 puta nedeljno, u trajanju 6-8 sedmica. Po potrebi proceduru ponoviti za 3 meseca.

Ovaj savjet nije za lečenje ćelavosti (alopecije), već za poboljšanje kvaliteta kose i njen brži rast u slučaju otpadanja kose zbog stresa, bolesti, hemoterapije, hormonskih poremećaja, “jesenjeg” intenzivnijeg otpadanja kose.

Sastav maski možete menjati, dodajući ricinusovo ili maslinovo ulje, jogurt, sok aloe vere, itd, ali osnovni sastojak kvasac – ostaje isti. Neki stavljaju i žumance ali nije potrebno.

Recept

U jednoj kašiki toplog mleka rastvoriti 1 kašičicu meda ili šećera, dodati 20 gr svežeg kvasca (ako koristite suvi: 1 kesica suvog kvasca od 7 g zamjenjuje 40 gr svežeg kvasca).

Ostaviti na toplo mesto da fermentiše (naraste) 15-20 minuta.

Dobijenu smesu naneti na čistu, vlažnu kosu, od korena prema vrhovima. Može se nanositi i na neopranu kosu.

Umotati najlonskom kesom i toplim peškirom. Ovakve maske zahtevaju utopljavanje (peškir, kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast kolonija gljivica kvasca. S njihovim povećanjem, povećava se koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikulu dlake.

Ako curi, probajte drugi put da stavite manje mleka.

Ostaviti na glavi najmanje sat vremena, ponekad 2-3 sata, što duže – to bolje.

Posle oprati šamponom, ako koristite na suvu, neopranu kosu. Ako stavljate na čistu, vlažnu kosu, oprati samo vodom i s malo balzama.

Miris, koji ćete osetiti za vreme delovanja maske, nestaje nakon pranja, kada se kosa u potpunosti osuši.

Napomena: Neki prave ovu masku i bez mleka: na komad kvasca staviti kašičicu meda, ništa više. Kad kvasac naraste, a to se događa brzo, dodati kašičicu ricinusovog ili maslinovog ulja (pa čak možete i bez ulja – kvasac je najvažniji ovde).

Nakon ovih tretmana, kosa je zdravija i prekrasna: gušća, obnovljena, sjajna i s puno volumena!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.