Najbolja na duge staze

U sazvežđu „najboljih žena“ nedavno je zablistala još jedna zvezda: Pola Redklif, najbolja atletičarka godine. Ovu prestižnu titulu Redklifovoj je dodelila International Association of Athletics Federations, nakon serije uspešnih sportskih poduhvata. Mnogi sportski analitičari 2002. godinu označavaju kao annus mirabilis Pole Redklif: postavljanje svetskog rekorda i pobeda na dva velika maratona samo su deo uspeha koji je ova mlada sportistkinja ostvarila, na prvi pogled bez ikakvog napora.

U aprilu 2002. Pola je debitovala na londonskom maratonu, osvojivši prvo mesto rezultatom od 2 časa, 18 minuta i 55 sekundi. To je bio samo preludijum za narednu „veliku trku“: u avgustu 2002. ona učestvuje u trci na 10.000 metara u Minhenu, gde postavlja novi evropski rekord. Time se serija pobeda ne završava, već biva krunisana pobedom na Polinom drugom maratonu – u Čikagu, gde u oktobru britanska atletičarka postavlja novi svetski rekord od 2 časa, 17 minuta i 18 sekundi.

Uspeh i slava, ipak, ne utiču na Polinu neposrednost, što ilustruje njeno nedavno priznanje novinarima kako je skoro prekinula trku u Čikagu usled – potrebe da ide u WC! Ovaj „problem“ iznenada se pojavio na polovini trke, i Pola tvrdi kako je prošla kroz veoma „težak period“, ali da je na svu sreću potreba blagovremeno nestala.

Pored toga, ona je spremna da podeli i male tajne svog uspeha, kao što je, recimo, kupanje u kadi punoj leda u trajanju od 10 minuta nakon svake trke. Zaista, ova metoda zvuči (pomalo) spartanski, ali rezultati očigledno ne izostaju…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.