Naočari za sunce: nije svejedno!

Mnogi od nas na naočari za sunce gledaju samo kao na modni detalj. Dobro, štite one oči od sunca koje bi nam inače smetalo, ali boja treba da se uskladi sa garderobom, tenom i kosom, a oblik mora da bude „kul“ i moderan, i to je ono čime se većina rukovodi prilikom kupovine naočara. Međutim, takav stav ne samo da je pogrešan već može dovesti do oštećenja očiju. Recimo, na snegu (prilikom skijanja) neophodne su naočari sa ugrađenim filter cr-39 staklima, koja imaju maksimalnu UV-200 i UV-400 zaštitu i površinski sloj koji deluje kao ogledalo i dobro apsorbuje svetlost. Još jedan podatak: naučno je dokazano da braon stakla najjače apsorbuju UV zrake; i još nešto: suprotno čestom mišljenju, ukoliko se bavite fizičkom aktivnošću, plastične naočari će vam daleko bolje poslužiti, jer se tako mogućnost lomljenja naočara i povrede oka svodi na minimum.

Ukoliko se bavite nekim sportom za koji su vam potrebne naočari za sunce, uopšte nije svejedno koje ćete kupiti. Za početak, nemojte ih kupovati na pijaci, ulici i slično, već samo u optičarskoj radnji, jer ćete jedino tamo imati garanciju na kvalitet, kao i stručni savet optičara prilikom biranja naočara za svoje specifične potrebe. Naočari kupljene na ulici jednostavno nemaju potrebnu besprekornu tehničku izradu, kao ni neophodnu apsorpcionu sposobnost.

Vozite bicikl? Tu su vam svakako neophodne naočari, ne samo kao zaštita od sunca već i od vetra, prljavštine i insekata. Za vaše potrebe najbolje su naočari sa fleksibilnim zaobljenim delom oko nosa, koji se dobro prilagođava svakom obliku lica; pored toga, potreban je i sunđer u gornjem delu naočara, kako bi upijao znoj i sprečio stakla da se magle, a neophodan je i zaštitni sloj koji štiti od udarca.

Za timske sportove (prvenstveno mislimo na sportove sa loptom) pogodne su naočari koje se prilagođavaju svakom obliku lica i gde deo oko nosa ne steže previše. Zbog mogućih udarca, neophodno je da budu od plastike kako ne bi došlo do oštećenja.

Za džoging su neophodne čvrste i sigurne naočari koje se ne pomeraju. Dobro dolazi i sigurnosna traka kojom se pričvršćuju za glavu. Potreban je i filter u staklima – on ublažava jačinu svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.