U trendu

Napad gladi

Navika da se u kasnim večernjim satima „poseti“ frižider i utaži iznenadna (i nezaustavljiva) potreba za hranom – poznata je mnogima. Ovaj impuls najčešće se javlja u situacijama kada prava glad (energetska potreba organizma za hranom) još nije nastala, te se stoga stvara nepotrebni višak kilograma. Često se kaže da su nam „oči gladne“ – stanje kada smo siti, ali ipak osećamo neobjašnjivu potrebu za dodatnom količinom kalorija, sada i odmah.

Razloga za nepotrebne momente uzimanja hrane ima više: od stresnih situacija (kada „jedemo“ svoj problem) do predmenstrualnog sindroma (mnoge žene upravo u danima pred menstruaciju osete potrebu za slatkišima). Pojedini istraživači skloni su da snažnu potrebu za određenom vrstom hrane pripišu nedostatku supstance koju ona sadrži, a koja nedostaje organizmu. Međutim, ova teorija nije uvek tačna – mnogi zapravo jedu iz čistog zadovoljstva (koje lako može da pređe u oblapornost).

Rezultati istraživanja sprovedenog u Americi i Kanadi pokazuju kako se na vrhu liste „omiljene“ nepotrebne hrane nalaze pica, čokolada, kao i slana hrana (razne vrste čipsa, pomfrit). Takođe, pokazalo se da su žene sklonije slatkišima (muškarci se češće odlučuju za slanu i začinjenu hranu).

Ponekad je iznenadna želja da se pojede „nešto slatko/slano/ljuto“ zaista odraz trenutne potrebe organizma. Ipak, to ne treba da bude opravdanje za prežderavanje: uzimanje manje količine hrane dovoljno je da zadovolji nepce, a ujedno ne „preopterećuje sistem“. Takođe, kada vas obuzme napad gladi (a prethodno ste sasvim dovoljno jeli), treba sačekati 15-20 minuta, jer je sasvim moguće da će osećaj gladi u tom periodu iščileti, iznenadno kao što je i došao. Mada, nije lako izdržati…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.