U trendu

Napuštanje mesta u redu

Redovi u prodavnicama umeju da budu zaista zamorni, a čekanje u njima predugačko. A nekada se desi da se neko direktno ispred vas seti da mu treba još nešto, pa napusti red i vrati se minut kasnije, ili to učinite vi. Šta pravila pristojnosti kažu za takve situacije?
Ako red napuštate vi, trebalo bi osobu iza vas obavestiti da ćete se odmah vratiti i zamoliti je da vam sačuva mesto. Vaspitana osoba će prihvatiti da to učini. Sad, ako se vi ne vratite do trenutka kada biste dospeli na red za plaćanje, osoba koja je bila iza vas ima puno pravo da sama stane na kasu, plati i nakon toga ode dalje svojim poslom – a vama preostaje da, kad se vratite, zamolite one koji su bili iza vas pre nego što ste napustili red da vas puste i da se nadate da će to učiniti.
U slučaju da je situacija obrnuta, da vas osoba koja je u redu ispred vas zamoli da joj sačuvate mesto dok ode da donese još nešto, učtivo je to prihvatiti. Ako se vrati pre nego što dođe red na vas, sve je kao što ste i očekivali. Ukoliko se pak predugo zadrži i bude vaš red da konačno završite s kasom, naravno da ćete to učiniti – prihvatili ste da čuvate mesto u redu, ali ne neograničeno dugo. Šta će posle toga ta osoba? Nije vaš problem.
Postoje i situacije kad je neka osoba ispred vas u redu, a onda ga bez reči napusti. I vrati se za minut, i pokuša da stane na svoje staro mesto. Šta tad? Bilo bi pristojno od nje da vam je rekla da će se odmah vratiti i da vas je zamolila da joj sačuvate mesto, ali ako je već prepoznajete kao nekog ko je bio ispred vas, bilo bi cepidlačenje da odbijete da je pustite da se vrati na staro mesto, a svakako bi bilo neumesno da nakon toga napravite scenu i terate je da stane na kraj reda. Jeste da je takav postupak izvodljiv – ta osoba ne može da vas natera da je pustite nazad na mesto koje je zauzimala pre napuštanja reda – ali njime ne dobijate ništa značajno, a pravite neprijatnost i sebi i drugima.
Čekanje u redu je zamorno i gnjavaža, pa je dobro kad su barem svi prema svima ljubazni – dodatne neprijatnosti, naročito svađe, nikog tu neće usrećiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.