Naše bake nekada nisu izlazile iz kuće bez njega, a danas je potpuno zaboravljen!

Donji veš u obliku kombinezona je nešto što je svaka žena u Jugoslaviji imala i rado nosila.

Žene su nekada u ormanima imala bar četiri različita kombinezona, danas je situacija ipak malo drugačija, jer se krug mod bez prestanka pomera.

To je ono parče svilene tkanine sa čipkom koju bi žene oblačile preko brushaltera i gaćica, a ispod haljine ili suknje u kombinaciji sa košuljom.

Evo nekoliko razloga zašto su nosile kombinezon:

Estetika

Kombinezon nije imao samo higijensku funkciju, već i estetsku. Kada žena obuče kombinezon, ne treba da se brine da li joj je haljina ili košulja providna i da li joj „salo kipi“ sa strane. Dovoljno je da obuče kombinezon i rešila je problem.

Praktičnost

Često su suknje i haljine pravljene od sintetičkih materijala pa je kombinezon sprečavao da se „zalepe“ za noge. Osim toga, haljine i suknje se tih godina nisu prale svaki čas, zbog nedostatka mašina za veš, pa je lakše bilo oprati kombinezon nego celu odevnu kombinaciju.

Moda

Tih davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kombinezon je bio svilen, čipkast i divan. Žene su želele da ga imaju u raznim bojama i izgledima. Tako lepo napravljen, kombinezon bi prosto milovao njihovu kožu, a sve što je dolazilo preko njega, nije bilo toliko važno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.