U trendu

Naučeno od male dece (1)

U principu, deca su ta koja uče od odraslih, ali postoje mnoge stvari koje odrasli vremenom zaborave – određeni obrasci ponašanja, na primer – a koje su im, kao malima, jako lepo služile, i mogle bi povremeno da im posluže i dalje. Ne kažemo da se treba ponašati detinjasto, ali nekih stvari nije loše podsetiti se.
1. Doručak je navažniji obrok. Da, to je ono što mame govore deci – i ono čega se mnogi odrasli ne pridržavaju. A tačno je. Znatno ste zdraviji i lakše se suočavate s teškoćama u toku dana ako prethodno doručkujete, makar to značilo 15 minuta do pola sata manje izležavanja u krevetu.
2. Nekada je dobro biti stoprocentno otvoren i iskren prema ljudima. Obično decu uče da, kada nemaju ništa lepo da kažu, bolje im je da ćute – i uprkos tome, deca nekad "bubnu" nešto, onako dečje iskreno. Ne kažemo da se treba ponašati po "što na umu, to na drumu" sistemu, ali povremeno biti detinje iskren bez zlobe može da učini da se osećate mnogo bolje.
3. Zapitkivanje je način da naučiš ono što ne znaš. Makar to značilo mnoštvo pitanja. Nije sramota ne znati, sramota je da i ne pokušate da saznate, a zapitkivanje vas može poštedeti mnogih "brljotina", i skratiti vreme koje provodite pokušavajući da "prokljuvite" šta i kako nešto da uradite.
4. Kaže se da najbolje prijatelje steknete u detinjstvu. U čemu je trik? U načinu na koji se sprijateljite u detinjstvu – tu ima i zabave, i lojalnosti, a vrlo malo pamćenja "zlodela" od "pre sto godina". A kad vas neko baš povredi, i tako nekoliko puta, prestanete da se viđate s tom osobom – i ako se desi da u nekom trenutku nastavite prijateljstvo, ne potežete stvari iz prošlosti.
5. I igranje i zabava su ozbiljna stvar. Vremenu odvojenom za zabavu i relaksaciju pristupite sa svom ozbiljnošću petogodišnjaka koji sklapa nešto komplikovano od lego kockica.
6. U vodu se ne ulazi milimetar po milimetar, u vodu se uskače. Ne prepunjenog stomaka i ne u alkoholisanom stanju – mala deca ne piju alkohol – ali ne ni kao da oprezno stupate u zmijsko leglo. Ako nema prilike za uskakanje, na očišćenim peščanim obalama može i utrčavanje da posluži. Jupi, ko je zadnji – magarac!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)