Naučite da praštate

Potrebno je da naučimo da praštamo ljudima koji su se o nas ogrešili, ako ni zbog čega drugog onda zbog zdravlja. Neprijateljska osećanja koja držimo u sebi povećavaju rizik od raznih bolesti, počevši od prehlade pa sve do hipertenzije.

I pored svega, znamo da praštanje nije tako jednostavan proces. Da bismo promenili način ponašanja, i time poboljšali svoje zdravlje, potrebno nam je dosta vremena, po nekad i čitave godine. Zato je potrebno da vežbamo i da budemo strpljivi. Evo nekih saveta:

  • Priznajte sebi da ste oštećena strana. Priznajte da vam je neko uradio nešto loše. Nemojte potiskivati mržnju ili bol.
  • Podsetite se onih situacija kada su vama drugi praštali i osećanja koje ste tada vi imali.
  • Pokušajte da razumete zašto je osoba na koju ste ljuti uradila to što je uradila. Zamislite da ste vi bili na mestu te osobe.
  • Od ovog trenutka pa na dalje, nemojte u sebi zadržavati mržnju prema osobi koja vam je učinila nešto loše. Uzmite olovku i papir i napišite pet razloga zbog kojih bi toj osobi trebalo da oprostite.

    Upamtite, pravo praštenje se ne sastoji u zaboravljanju toga što vam je neko učinio. Praštanje znači da nećete više dozvoljavati da vas ljutnja i mržnja kontrolišu na fizičkom i emocionalnom planu. Time oslobađate sebe.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.