U trendu

Naučiti unuke manirima za stolom

Nekad se dešava da se ne slažete sasvim s načinom na koji vaš sin ili ćerka vaspitava vaše unuke. Naravno, odluka o vaspitavanju je na roditeljima, i po samo dete bi bilo loše da se njegovi roditelji i bake i deke svađaju i "prepucavaju" oko njega, ali ako ste diskretni i ne ulazite u sukob s roditeljima svojih unuka, svakako da ih i vi možete nečemu naučiti čak i ako se vaše ideje ne poklapaju sasvim s idejama vaše dece.
Da ne bude zabune, ovde nikako ne mislimo na situacije kada se vaše viđenje stvari i viđenje stvari detetovih roditelja drastično razlikuju – u takvoj situaciji, ukoliko pokušate da unuka ili unuku učite nečemu jako drugačijem od onoga čemu ga/je uče roditelji, najviše štete će biti po vaše unuče, jer će biti zbunjeno i neće znati kome da veruje. Ali, ako se radi o nečemu sitnijem, možete bez štete po dete povremeno ubaciti neku sitnu poduku.
Konkretan primer? Recimo, roditelji vaše unuke ne misle da je naročito bitno da nauče svoju ćerkicu kako se pravilno drže nož, viljuška, kašika… Smatraju da zasad može da ih drži onako kako njoj odgovara, a kasnije će već sama naučiti ako joj to bude potrebno. A vi verujete da već i mala devojčica, dovoljno stara da bi držala pribor za jelo, treba da bude upoznata s pravilima lepog ponašanja, to jest kako ta pravila nalažu da se pribor drži. Ne želite da se svađate s unukinim roditeljima, niti da unuki stvarate konfuziju u glavi, ali mislite da bi bilo lepo da ona ipak nauči ono što smatrate osnovnim manirima. Postoji li način da to učinite bez sukoba s bilo kim?
Postoji – za vašim sopstvenim stolom. Verovatno ponekad pričuvate unuku ili vam unuka zajedno sa svojim roditeljima dođe u posetu (nedeljni ručak ili nešto slično). Tada maleckoj možete pokazati kako se drži pribor – najbolje kroz igru, tako će samo dete to najbolje primiti, a ni detetovi roditelji neće to shvatiti kao agresiju niti kao da popravljate ono što oni rade. Recimo, možete devojčici reći: "Vidiš kako baka drži viljušku? Hoćeš i ti da probaš tako? Hajde da vidimo ko najlepše drži viljušku!", i od toga napraviti slatku igru koja će nasmejati dete, a ujedno ga nečemu i naučiti.
U najvećem broju slučajeva ni roditelji vaše unuke neće se buniti protiv takve igre. A ako se ipak pobune, naročito ako cela stvar preti da preraste u svađu jer se njima čini da protiv njihove volje vaspitavate njihovo dete ("Nećeš ti moje dete da učiš kako treba da se ponaša", dešavaju se i takvi odnosi), najbolje bi bilo odustati, zbog same unuke, jer je za nju takav sukob mnogo štetniji nego što joj koristi da nauči lepe manire za stolom – devojčica koja gleda kako se njeni mama i tata zbog nečega što ima veze s njom samom svađaju s njenom bakom i njenim dekom. U takvoj situaciji maniri mogu da sačekaju, važnije je detetu pružiti lepo provedeno vreme u okviru harmonične porodice pune ljubavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.