U trendu

Nauka otkriva sa koliko godina su žene najsrećnije

Tokom života, žene su konstantno nesrećnije od muškaraca, ali se sve promeni kada napune 85 godina. Kod muškaraca je situacija obrnuta.

Najnovije istraživanje sprovedeno u Engleskoj pokazalo se da se menatalno zdravlje žena poslednjh godina pogoršalo, a naročito među devojkama od 16 do 24 godine. Studija je otkrila da mentalne probleme ima 28 procenata žena, a da je taj broj kod muškaraca samo 16 posto. Čak i posle 85. godine, kada su najnesrećniji, samo 19 procenata muškaraca pokazuje znake nekog psihičkog oboljenja.

Žene su u anketi koja se sastojala od 12 pitanja, ocenjivale svoju sreću, depresiju, teskobe, probleme sa spavanjem i samopouzdanje. Bodovalo se od nule do 12 poena, a svaki odgovor iznad četiri interpretirao se kao mogući psihološki problem ili mentalna bolest.

Stručnjaci objašnjavaju da se tajna ‘kasne’ sreće krije u tome što žene zapravo žive duže od muškaraca i nakon toga osećaju ‘potpunu slobodu’. Tek tada mogu raditi ono što žele, jer se većina u braku osećala sputano. Osim toga, nisu u jednakoj poziciji kao muškarci, što utiče na njihovu sreću, pa tek nakon smrti vršnjaka mogu se posvetiti sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar