Ne dirati tuđi mobilni bez dozvole

Mobilni telefon može da deluje kao mnogo zabavna stvarčica, naročito ako ima puno dodatnih opcija. Ipak, radi se o ličnom predmetu koji nipošto ne bi trebalo dirati bez eksplicitne dozvole vlasnika, baš kao što ne bi trebalo čitati tuđi dnevnik.
Verovatno je to što smo naveli mnogima već poznato, ali i dalje ima onih koji će, ako neko svoj mobilni spusti na sto, da to shvate kao poziv da ga prouče, da se zanimaju njime kao nekom igračkicom, da vide šta sve tu ima… Onda krene pravljenje fotografija tuđim mobilnim, ukucavanje sopstvenog broja u imenik, ili razgledanje različitih datoteka (ko je sve u imeniku, šta sve od melodija i muzike ima, šta ima od slikica, ima li i neki filmić, kojih igrica ima…). Ima tu svega i svačega.
U svemu tome se zaboravi da je mobilni lični predmet. Nešto što vlasnik stavlja na sopstveno lice dok razgovara njime. Nešto u čemu drži lične podatke, možda neke njemu/njoj drage fotografije, možda neke bitne poslovne podatke… Čeprkati po tuđem mobilnom telefonu bez dozvole vlasnika je kao da nekome čeprkate po fiokama, tašni i kompjuteru za kojim radi, sve to istovremeno, i sve to bez pitanja. Krajnje nepristojno.
Ali, mobilni je bio ostavljen na stolu! Pa šta? Ni po nečijoj tašni koja je ostavljena na stolici nećete preturati bez dozvole (valjda!). Ako toj osobi smeta da joj diraju telefon, zašto ga je ostavila na dohvat ruke većem broju ljudi? Na to je nemoguće dati uopšten odgovor, mada je najverovatniji razlog taj da bi joj telefon bio dostupniji nego da ga drži u tašni ili džepu, a možda očekuje važan poziv. Pored toga, nebitno je zašto je ta osoba to uradila – njena stvar, i verovatno smatra da je u društvu pristojnih osoba – mobilni i dalje ostaje lični predmet koji se ne dira bez dozvole vlasnika.
A ako vas nešto konkretno u vezi s tim telefonom interesuje, nije nimalo neučtivo (a ni teško) da to pitate ili, ako biste voleli da malo bolje pogledate taj model, zamolite vlasnika za dozvolu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.