U trendu

Ne krijte se od sunca

Već duže vreme unazad možete pročitati o raznoraznim opasnostima koje vrebaju ukoliko mnogo vremena provedete na suncu. Te opasnosti zaista postoje, ali to ne znači da treba preterivati i poput vampira se kriti od sunca.
Problem sa suncem je to što je jako teško ograničiti svoj boravak dok uživate. Sunce i sunčeva svetlost izazivaju lučenje endorfina, „hormona zadovoljstva“ i zbog toga u nekoj meri svi uživamo u suncu. Dok tako uživamo, lako se desi da zaboravimo na oprez i ostanemo predugo. A onda nastanu problemi – neki misle da je glavni problem kada „izgore“ na suncu, kada dobiju bolne opekotine, ali je taj problem manji, jer će opekotine proći; mnogo veći problem je to što preduga izloženost suncu čini kožu starijom, pa i menja DNK strukturu, povećavajući mogućnost da dobijete rak kože.
Ima ih koji smatraju da je onda najbezbednije uopšte i ne biti na suncu, ali time mnogo propuštate. Boravkom na suncu vaš organizam proizvodi vitamin D, koji je veoma važan; pored toga, luči se endorfin, koji vam popravlja raspoloženje, a bolje raspoloženje vam popravlja i imunitet i znatno smanjuje mogućnost da obolite od depresije – u zemljama u kojima ima sunca preko cele godine depresija je maltene nepoznata pojava, uprkos velikom siromaštvu većine stanovništva.
Nemojte se kriti od sunca. Naprotiv, uživajte! Samo vodite računa da na suncu ne budete između jedanaest sati pre podne i četiri sata po podne, ne ako to možete da izbegnete. Takođe, vodite računa da vam svi otkriveni delovi tela i jedan deo pokrivenih delova, jer se odeća pomera, budu namazani kremom s odgovarajućim zaštitnim faktorom, a neće biti loše i ako vam veći deo tela bude pokriven odećom, laganom i prozračnom kako vam ne bi smetala, ali pokriven. Ne zaboravite ni šešir i naočare za sunce.
Uz malo opreza, u suncu se može uživati – ne propustite to!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.