U trendu

Ne kritikujte svoje telo

Niko nije toliko sklon da verbalno naruži žensko telo koliko žena sama, kako kada se radi o sopstvenom telu, tako i o tuđem. Po tome se žene iz kojih „zrači“ lepota razlikuju – one ne kritikuju ni svoje ni tuđe telo.

Vrlo je česta sledeća situacija: prijateljice se okupe, svejedno da li u nečijem domu ili u nekom lokalu, i krene priča. Kako jedna počne da kritikuje svoje telo, ma iz kog razloga (problemi sa kožom, sa kosom, sa težinom…), tako krenu i ostale. Takav razgovor deluje kao neka vrsta uvrnutog takmičenja – koja će žena sebe više da naruži. „Pobednica“ dobija kao nagradu najviše pažnje ostalih, jer je njoj najteže, kad ima toliko problema. Ova kratkotrajna pažnja može da godi, ali na duže staze, ovakva vrsta takmičenja obije vam se o glavu.

Ukoliko žena stalno sebi ponavlja, bilo kad je sama, bilo pred drugima, da je ružna, to joj se vremenom ureže, i u to poveruje. Postane sve više i više kritički nastrojena prema svom telu, sve strože sudi o njemu. A nijedno telo nije savršeno, uvek je moguće naći nekakve nedostatke. I tako ženino samopouzdanje opada i ona postaje sve više uverena u to da stvarno loše izgleda.

I ne samo to. Ukoliko ste previše kritički nastrojene prema tuđem izgledu, vaše samopouzdanje će opasti, jer ćete detaljnije primećivati i sopstvene nedostatke. Ukoliko, umesto toga, ne obraćate mnogo pažnje ni na sopstveni ni na tuđ izgled i jednostavno se osećate udobno u svom telu – i drugi će manje primećivati vaše nedostatke (biće suviše zauzeti osećajući se prijatno u društvu toliko opuštene osobe kao što ste vi), što će vam podići samopouzdanje.

Evo nekoliko trikova kako da naučite da manje kritikujete i svoj i tuđ izgled. Jedan je da, svaki put kad pomislite nešto loše o svom izgledu, razmislite da li biste tako nešto rekli veoma dragoj osobi – da li biste, recimo, njoj rekli da joj je kosa užasna. Ako ne biste to rekli dragoj osobi, nemojte ni sebe tako vređati (naravno, ako ste takav komentar uputile sebi jer vam je kosa masna, operite kosu – samo bez vređanja).

Drugi trik jeste da prestanete sa pakosnim komentarima o drugima. Takvi komentari vam nakratko podignu samopouzdanje, ali se posle osećate krivim. Da biste to izbegle, svaki put kad pomislite nešto ružno o nekome, pronađite na toj osobi nešto lepo i uputite joj kompliment. A treći trik jeste da kažete „hvala“ kad dobijete kompliment. Ne prepirite se sa onim ko vam je dao kompliment (to je kao da se prepirete sa nekim ko vam je dao poklon i objašnjavate toj osobi zašto nije trebalo da vam da taj poklon – veoma nevaspitano), ne trudite se smesta da uzvratite, samo se nasmešite i zahvalite – to je najlepše uzvraćanje koje u tom trenutku možete pružiti.

Uz ovakve postupke, prilično brzo ćete za sve oko sebe postati prelepa osoba; ona u čijem društvu najviše žele da budu, jer toliko zrači zadovoljstvom da se osećaju kao da ih je sunce obasjalo. A sunčevom sjaju se, zaista, nema šta zameriti, čak i ako mu telo nije savršeno vitko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar