U trendu

Ne morate da odgovorite

Mnogim damama se desi da se nađu u neprijatnoj situaciji, kada neko nešto prokomentariše ili ih pita, a njima se baš i ne odgovara na to, smatraju da se radi o nečemu ličnom ili jednostavno o nečemu što se uopšte ne tiče onoga ko je pitao. Najčešće, rešenje je jednostavno: setite se da ne morate da odgovorite, ili bar da ne morate da odgovarate opširno niti da objašnjavate.
Neko komentariše kako izgledate umorno, ili kao da ste bolesni. Ili, komentarišu kako izgledate baš mlado, kao neko dete (ume da bude nezgodno kad se o poslu radi, niko vas ne shvata ozbiljno). Komentarišu vaš izgled, vašu karijeru, vaš život, pitaju vas kada ćete se udati, imate li nekog, kada će beba… Nekada se radi o osobama koje vas znaju dobro, nekada o onima koji vas znaju samo iz viđenja, a dosadno im je pa bi hteli da ćaskaju, nekada o neznancima koje sretnete u samoposluzi ili u redu u pošti. Ili, pitanje kad ćete da rodite vam onako usput postavi vaša kozmetičarka, a vi čak niste ni u vezi; ona, eto, smatra da vam je vreme. Naporno, zamorno, osećate se neprijatno ili uvređeno, a opet, ne možete samo da okrenete glavu na drugu stranu i ne kažete ništa.
Mada bi bilo nepristojno samo okrenuti glavu i ne reći ništa (doduše, nekada može i to, recimo, kada vas neko potpuno nepoznat na ulici pita nešto kao: "Ej, šta ćeš napolju na ovoj vrućini?"), to ne znači ni da ste dužne da objašnjavate. Vaš izgled i vaš život su vaša stvar. Ne morate da se pravdate jer izgledate umorno (a osećate se još i lošije, i nije vam do "pronicljivih" komentara), da objašnjavate da još nemate ni nekoga sa kime biste želele dete, da su u vašoj porodici mnogi mladoliki… Možete da date kratak (ne nužno i određen) odgovor i da okončate razgovor ili promenite temu.
Ne kažemo da su svi koji počnu razgovor s vama ili nešto prokomentarišu nužno nevaspitani i nasrtljivi. Ima i onih koji iskreno brinu da li vam je dobro, mogu li nekako da vam pomognu, i nemaju običaj da vas svaki čas nešto zapitkuju i upliću vam se u intimu. Takvima bi trebalo zahvaliti se na brizi, čak i ako niste raspoložene za razgovor, a onda naći neki učtiv način da razgovor okončate. A što se tiče onih koji se iz dokolice upliću u vaš život, pa, njima stvarno ne dugujete nikakva objašnjenja, i sasvim je u redu komunikaciju s njima maksimalno skratiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.