U trendu

Ne morate da se odreknete čokolade

Nije redak savet da se odreknete čokolade jer to baš i nije zdrava namirnica. Međutim, razna ispitivanja pokazuju da konsumiranje čokolade može dobro da utiče na vaše zdravlje, da ne morate da se odreknete te poslastice.
Nedavno istraživanje čak pokazuje da vam konsumiranje čokolade može pomoći da živite duže (i da duže uživate u čokoladi!), jer čokolada sadrži antioksidanse, koji vam poboljšavaju zdravlje i čine život dužim.
Naravno, postoje i druge namirnice koje sadrže antioksidanse – zeleni čaj, na primer, koji vas nimalo neće ugojiti ukoliko ga pijete bez šećera – ali sadrži ih i čokolada. Još nešto: to ne mora, kako se neko vreme mislilo, da bude isključivo crna čokolada, bez imalo mleka, niti mora da se radi o malecnim količinama, taman toliko da poželite još. Naime, pokazalo se da pozitivan uticaj ima i mlečna čokolada, čiji je kakao sadržaj trideset odsto, kao i da su ispitanici u proseku konsumirali pedesetak grama čokolade – recimo, možete se opredeliti za nekoliko rebara "Toblerone" čokolade dnevno (ili jednom u četiri dana dvesta grama te čokolade – posle te količine nekoliko dana će vam zaista biti dosta čokolade).
Da ne bude zabune: teško da će vam prijati i da će vam poboljšati zdravlje ukoliko svakog dana pojedete kilogram čokolade – pre bi vam od toga pripala muka, ako biste uopšte mogle toliko da pojedete. Ali, prosečno pedesetak grama čokolade po vašem izboru dnevno ne samo da vam neće naškoditi već će doprineti i vašem zdravlju i vašem lepom raspoloženju.
Zato, bez brige: dokle god ne preterujete s količinom, slobodno uživajte u čokoladi. Naravno, redovno konsumiranje nije dovoljno kako biste bile dobrog zdravlja, potrebno je jesti sve grupe namirnica, piti dovoljno tečnosti, dovoljno se kretati i odmarati, ali će vam i čokolada pomoći u svemu tome, i pružiti vam dovoljno energije i dobrog raspoloženja da istrajete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar