U trendu

Ne možete bez Interneta

Internet pruža mnoge mogućnosti, ali može vam doneti i gomilu problema ukoliko postanete zavisni od njega – a to se dešava, ne samo u zemljama razvijenog Zapada nego i kod nas (pogledajte samo one koji su konstantno na sajtovima za druženje). Kako prepoznati da li ste i vi zavisne od Interneta, i kako to savladati?
Zavisnost od Interneta je moguće prepoznati po sledećim simptomima; da ne bude zabune, potrebno je da imate bar tri ili više od ovih simptoma, i da oni traju godinu ili više dana (dakle, definitivno se ne računa period kad tek otvorite nalog na fejsbuku pa vam je sve novo i zanimljivo). Ti simptomi su: potrebno vam je sve više i više vremena na Internetu da biste bile zadovoljne; osećate da "krizirate" ukoliko više dana ili i mesec dana manje vremena provodite na Internetu, i to "kriziranje" vam uzrokuje stres i/ili smanjuje sposobnost za normalnu komunikaciju; jedini način da se osetite bolje jeste da ponovo provodite mnogo vremena na Internetu; redovno koristite Internet češće i duže nego što ste nameravale (samo da proverite poštu, pa se to pretvori u višečasovno surfovanje); jako mnogo vremena u toku dana ili noći provodite na Internetu; odustajete od bitnih stvari (rekreacija, druženje uživo, nešto bitno za posao) kako biste bile na Internetu; rizikujete da izgubite voljenu osobu, posao, prijatelje, priliku za bitan napredak jer previše vremena provodite na Internetu. Još jednom: potrebno je da se prepoznate u bar tri od navedenih sedam simptoma i da oni traju duže od godinu dana da bi mogla da bude reč o zavisnosti.
Kako se osloboditi toga? Evo nekih predloga. Za početak, odredite jedan dan u nedelji, onaj kad vam je Internet najmanje neophodan (neradni dan ukoliko vaš posao zahteva korišćenje Interneta ili već neki dan koji vam se obično sastoji od jurcanja unaokolo umesto od sedenja pred kompjuterom), kada uopšte nećete koristiti Internet; možete i da ostavite poruku tamo gde je to bitno da tog dana preko Interneta niste dostupne. Takođe, odredite bar jedno popodne nedeljno kada će vam mobilni telefon biti isključen – kome ste potrebne, naći će vas pre ili posle toga. Pored toga, svakog dana radite bar nešto što veze nema s Internetom – vežbajte, družite se s ljudima uživo, idite na neku izložbu, u bioskop ili u pozorište… I, potrudite se da se svaki dan s nekim vidite uživo (posao se ne računa), a još je i bolje ako svakog dana nekog zagrlite (ne mislimo na slučajne prolaznike, nego na to da imate nekog koga želite da zagrlite i kome će vaš zagrljaj prijati).
Ništa od navedenog ne pomaže? U tom slučaju problem prevazilazi okvire laičkog članka kao što je ovaj, pa bi bilo preporučljivo potražiti pomoć stručnjaka.
Srećno – i sklonite se već jednom od tog kompjutera!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar