U trendu

Ne odgovoriti na nepristojnost nepristojnošću

Nekada se desi da primetite nepristojno ponašanje, čak i nešto što vam deluje malčice zastrašujuće, ali ne budete sigurni da li bi trebalo da učinite nešto povodom toga. Ukoliko to nepristojno ponašanje nikog zaista ne ugrožava, a reagujući biste i vi ispali nepristojni, bolje je ne učiniti ništa.
Konkretan primer: sedite na javnom mestu ispunjenom ljudima, kao što je čekaonica aerodorma. Vidite mladu ženu bujnog poprsja koja nosi bluzu s izraženim dekolteom, i vidite muškarca koji bulji u nju onda kad ona to ne primećuje. Zapravo, bulji u njen dekolte svaki put kad se ona sagne da dohvati nešto iz torbe, čak se i nagne ili istegne kako bi imao bolji pogled. On reč ne progovara, ne pokušava da joj priđe, ništa, samo nepristojno bulji u njene grudi. Video je da ste primetile i ignoriše tu činjenicu. Šta u takvoj situaciji?
Nepristojno je „blenuti“ u nepoznate – što, u opisanoj situaciji, ne čini samo taj muškarac već i vi. Ukoliko primetite ovakvo ponašanje, normalno je da poželite nešto da učinite, stvarno može da deluje pomalo jezivo kad neko tako zuri u nekog (da i ne spominjemo da se upitate zar nikad nije video dekolte), samo što nemate osnova za to.
Da se toj mladoj ženi nešto poremetilo na odeći, mogli biste da joj na to skrenete pažnju – a usput i na „buljatora“. Da je on pokušao da joj priđe protiv njene volje ili uradio nešto konkretnije od toga što je gleda, nešto što bi tu mladu ženu moglo da ugrozi, mogle biste da tražite pomoć prisutnih, ili, ako treba, i od obezbeđenja. Međutim, njegovo ponašanje, mada nevaspitano, nije i preteće, i nikoga stvarno ne ugrožava.
U takvim situacijama možete samo da slegnete ramenima i potrudite se da se barem vi ponašate pristojno. Ponašanje nepoznatih, osim ako nekog ne ugrožavaju, nije vaša stvar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)