Ne poredite sebe sa modelima

U ljudskoj je prirodi da sebe poredimo s drugima, ali ta priroda nekad bude iskorišćena na vašu štetu, kao kada sebe poredite s modelima. Nemojte, jer ne poredite sebe ni sa čim stvarnim, već s nečim veštački doteranim s ciljem da vam se uzme novac.
Velika većina zna o čemu pričamo. Vidite fotografiju neke manekenke ili fotomodela, i uporedite tu fotografiju sa sobom. Naravno, na svoju štetu, jer ne samo da ne izgledate tako već vam je jasno da tako nikad nećete ni izgledati, baš tako izvajanog tela, oblikovanih mišića, podignutih grudi kao da imate sedamnaest godina i da nikad niste rađale, tankog struka, kože bez mrljice… Nema šanse da tako izgledate. I to može da vas "ubije u pojam" ili, u blažoj varijanti, da vas navede na ideju da niste lepe i da nikada ni nećete biti lepe. A nije tako.
Za početak, ni te manekenke ni fotomodeli ne izgledaju baš tako. Tu je dosta šminke – recimo, glumicu Kiru Najtli, kojoj su se mnogi divili zbog besprekorne kože, na snimanju trećeg dela "Pirata sa Kariba" šminkali su nekoliko sati, i tako svakog dana. Onda, tu su i razni trikovi da devojka na fotografijama izgleda zategnutije, tu je i majstorsko osvetljenje… I tu je i kompjuterska obrada kako bi sve to izgledalo savršenije. Ukratko, ne da vi nećete tako izgledati već ni sama ta devojka sa slike ne izgleda tako.
Cilj svega toga? Da vi budete nesigurni u svoj izgled i da potrošite gomilu novca na to da izgled poboljšate. Da li zaista imate poverenje u one koji žele da se vi osetite loše i nesigurno? I da li, povrh toga, želite da im dajete novac kako biste pokušale da dostignete taj izgled, i kako biste se osećale još lošije kad ga ne dostignete?
Nemojte sebe porediti s modelima. Lepe ste takve kakve ste i bez konstantnog izgladnjivanja, preteranog vežbanja, nekoliko sati šminkanja, posebnog osvetljenja i kompjuterski doteranog izgleda. Lepe ste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.