Ne preskačite doručak!

Sigurno ste već sto puta čule kako ne valja preskakati doručak; ipak, i dalje veliki broj žena (i ne samo žena) ujutro samo popije kafu i sve do ručka radi na prazan stomak. Zato, ne bi bilo loše da vas podsetimo zbog čega bi ipak bila dobra ideja da ustanete samo malčice ranije i pripremite sebi jedan zdrav doručak.

Imate problema s viškom kilograma, a preskačete doručak? Razmislite: preskakanjem doručka vi svoj organizam primoravate na glad od 15 sati (koliko otprilike prođe od večere do ručka), pa nije ni čudo da ćete tako lošije variti hranu (što dovodi, pored ostalih problema, i do gojaznosti); osim toga, do ručka ćete već biti „mrtve gladne“, pa će vam se kasnije u toku dana stalno nešto jesti. Pored toga, preskakanjem doručka i vremenski neuravnoteženom ishranom onemogućavate regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi. Vaš radni učinak biće veći ako sebi doručkom obezbedite energiju; osim toga, ugljeni hidrati podižu raspoloženje.

Vi baš i ne volite slatko! Nema problema; za doručak možete uzeti i 40 grama tosta premazanog sa 20 grama topljenog sira, uz dodatak 20 grama nemasne pršute; ili 60 grama integralnog hleba i 70 grama pršute (naravno, bilo bi poželjno da u toku dana ne jedete više suhomesnate proizvode). Podrazumeva se da uz ovaj doručak ide i vaša omiljena šolja kafe (ili čaja). Dobro je i da uz svaki obrok uzmete veliku čašu vode (ne treba da bude hladna ni gazirana) – idealno je da u toku dana popijete litar i po do dva litra vode, jer to pomaže i varenju hrane i svežem izgledu kože.

Dakle, osim što ćete redovnim doručkovanjem doprineti regulisanju nivoa šećera i holesterola u krvi (organizam će vam biti zahvalan na tome), kao i varenju (smanjićete ili ukloniti bolove u stomaku, gasove i nadimanje), smanjićete i šansu da postanete gojazni i popraviti svoje raspoloženje u toku dana. Sve to se postiže jednim obrokom više i malo ranijim ustajanjem. Vredi, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.