(Ne)udobnost obuće

Malo ljudi pamti originalnu verziju „Pepeljuge“, gde dve sestre, podmetnute od strane zle maćehe, iseku petu/prste na stopalima i uspeju da obuju famoznu cipelicu. Ipak, prevara ne uspeva pošto princ nakon izvesnog vremena genijalno uspe da primeti krv koja kaplje. Naravno, Pepeljuga trijumfuje zbog svog malog stopala, koje bez muke staje u cipelicu… kraj priče svima je poznat.

Trendovi koji se tiču mode i cipela veoma podsećaju na slučaj dveju sestara. Naime, žene na svaki mogući način pokušavaju da fiziologiju svog stopala preoblikuju saglasno modnim imperativima, a ta pojava traje veoma dugo. Jedan od najrigoroznijih primera potiče iz kineske tradicije, gde su devojčicama iz boljih porodica još u detinjstvu savijane i lomljene kosti tako da su stopala ostajala mala poput dečjih. No, i zapadna kultura daje svoj doprinos mučenju ženskih stopala u širokom spektru „izuma“ dvadesetog veka: iako deluju bezazleno, visoke potpetice, „špicaste“ cipele i slične modne ludorije mogu da ugroze zdravlje i da dovedu do problema sa kičmom u poznijim godinama.

Nedavno istraživanje koje je sprovela klinika St. Barnabas iz Oksforda samo potvrđuje loše stanje: između ostalog, pokazalo se da jedna od pet žena nosi neodgovarajuću obuću da bi udovoljila prohtevima poslodavca ili partnera. Što je još crnje, uprkos poplavi visokih potpetica, žene su se mahom izjasnile da ne vole da ih nose, a da to čine radi praćenja trenda. Od ukupnog broja ispitanica, 80% smatra da nije neophodno promeniti vrstu obuće i da je estetika u ovom slučaju važnija od zdravlja. To, nažalost, smatra i modna industrija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.