Ne želite da slušate ogovaranje na poslu

Nije ništa neobično da ste na radnom mestu u prilici da slušate različita ogovaranja, od kojih neka budu i besmislena. Ukoliko niste sklone tome da slušate takve priče, može se desiti da vas proglase snobom, da kažu da ste digle nos i da se izdvajate, što onda ume da napravi probleme s kolegama.
Sva ta ogovaranja mogu da budu zaista odbojna, naročito jer se neretko radi o stvarima koje se onih koji ogovaraju uopšte ne tiču. I onda, kad vam priđe koleginica i pita vas da li ste već čule za ono u vezi sa Snežinom bebom, vi možete pokušati da uz ljubazan osmeh odgovorite da niste i da ste sigurne da će vam to sama Sneža reći kad i ako bude želela, samo što to neće uvek pomoći – nekad će se koleginica povući, a nekad će nastaviti s insistiranjem da vam ispriča sočan trač, što vam ostavlja opciju da pokušate da promenite temu – i onda o vama krene priča da ste snob i da se izdvajate, da se pravite da ste bolje od drugih.
Srećom, na radnom mestu ne morate da izmišljate izgovore da biste se izvukle iz takvih razgovora, niti morate da se priklonite onima koji bi umrli kad ne bi tračarili o kome god stignu. Pošto se radi o razgovoru na radnom mestu, imate odličan razlog zbog kojeg ne možete sad da saslušate tu priču: morate da obavite to-i-to. I tako svaki put – a na poslu uvek ima nešto da se obavi, inače vas ne bi ni držali tu.
Hoće li to sprečiti priče o tome da se ponašate kao snob? Verovatno neće, ali će onima koji žive za ogovaranje i tračarenje bar biti teško da vas optuže za to što na radnom mestu – zamislite samo! – obavljate svoj posao, umesto da uz kaficu i masno pecivo iz pekare (uz kasnije žalbe na to kako nikako ne uspevate da smršate) pretresate detalje o tuđim privatnim životima koji vas se ni najmanje ne tiču.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.