Neće da priča telefonom

Neke dame jako vole da pričaju telefonom, i to im je glavni način komunikacije. Ako ste i vi takve, ume jako da nervira ukoliko neko ne želi da priča telefonom, već za komunikaciju koristi SMS poruke i mejlove.
Volite da razgovarate s dragim osobama. Volite da im čujete glas. U redu, informaciju je moguće preneti i SMS porukom ili mejlom, ali tada ne čujete glas. Lako je pogrešno protumačiti poruku ili mejl jer je to samo tekst, ne čujete način na koji je to izgovoreno, da li neko ozbiljno misli, ili je sarkastičan, ili se, možda, naljutio na vas.
Šta sa osobama koje ne vole da pričaju telefonom, koje radije koriste poruke ili mejlove? Drage su vam to osobe, divne su, ali vam se taj način komunikacije ne dopada, nije vam to to – šta da radite? Da prihvatite da su te osobe takve, i ne terate ih na dug razgovor telefonom ako je to nešto što im je neprijatno. Ne želite da se vama drage osobe zbog vas osećaju neprijatno, zar ne?
Ali, komunikacija porukama i mejlovima nije ono pravo! Nije, tu ste u pravu – ali setite se da ni komunikacija telefonom nije ono pravo. Jedina prava komunikacija je kontakt uživo sa živim čovekom, kada se gledate licem u lice, pa ne samo da čujete glas te osobe već je i vidite, možete, možda, i da osetite njen miris, da je dodirnete, zagrlite, rukujete se s njom, poljubite je… Telefon, poruke i mejlovi su samo zamena za onaj pravi kontakt; koristite ih za kratku razmenu informacija, kao i za dogovor – za dogovor da se vidite uživo i da onda komunikacija bude ona prava.
Razgovor telefonom, mada svakako može da bude prijatan, i dobar je kada ne možete sa nekim da se vidite uživo, nikada vam neće pružiti pravo zadovoljstvo, uvek ćete želeti još – i ne samo što ćete želeti još nego ćete, iako toga možda niste svesne, želeti nešto drugo – kontakt uživo. Zato, ne zamerajte onima koji ne vole telefon, ova ili ona zamena za pravi kontakt, svejedno je, i dalje je to samo zamena. Koristite je u slučaju nužde, a kada god možete, uživajte u pravom, stvarnom društvu vama dragih osoba.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Ko će da izvuće pogrešne zaključke u „slučaju nužde“ ili iz „stvarnog društva“, on će da izvuče i ovako i onako. Predubjeđenja i isključivost su na djelu i nije ni važno ko je mislio ozbiljno, a ko ne. Ko se koristi „nedozvoljenim sredstvima“ i ko ih i sam smatra takvim, neka tjera i dalje po svom, kako je sam započeo neka dotjera i do kraja, a ne samo s vremena na vrijeme da prebacuje loptu ili odgovornost na drugog ili prvog. Dobro, kako ti odgovara.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike