U trendu

Neće ubiti jedan drugog

Sve nas uče da je agresivnost loša i da stvari ne treba rešavati tučom. Uz to, normalan je strah svake majke da bi se njeno dete u tuči moglo povrediti, da i ne spominjemo želju da se deca lepo ponašaju i ne napadaju jedna drugu. Međutim, povremena tuča među decom je sasvim normalna stvar, i zaista nije verovatno da će nemirni petogodišnjaci u tuči ubiti jedan drugog.
Braća, na primer. Dva mala nemirka, još ni za školu nisu dorasli, jedan drugom do uveta. Malo-malo, pa se posvađaju, kao što braća umeju. I potuku se. A brižna majka, u strahu da se ne povrede, u ljutnji što su tako nemirni, odmah pojuri da ih razdvaja i da ih grdi zbog nemirluka. Nešto kasnije ili sledećeg dana, oni opet po starom. Brižnoj mami svi govore da su dečaci takvi, ništa se tu ne može, samo da trpi i da ih razdvaja. A nije neophodno razdvajati ih.
Svakako, treba obratiti pažnju da nehotice žestoko ne povrede jedan drugog – međutim, premda takve povrede nisu nemoguće, zaista su jako retke. Može se pokazati kao dobra ideja držati dečake na oku – i ne mešati se, pustiti ih da to reše sami. Ili, čujete ih da ponovo viču jedan na drugog i tuku se u susednoj sobi, i ne otrčite smesta da ih razdvajate. Rezultat, neretko, bude taj da deca sukob reše sama. Tuča se završi i bez toga da ih stariji razdvajaju. Niko nikog ne ubije, ne osakati, niko nikome ne iskopa oko. Nekom drugom prilikom ponovo će se potući. U nekoj drugoj prilici braniće jedan drugog. I dalje će biti braća. I dalje će se voleti – a i dalje će nervirati jedan drugog. Nekad će se potući u igri, da oprobaju jedan drugog. Sve je to normalno dečje ponašanje.
Dobra je ideja decu postepeno učiti drugačijim načinima rešavanja sukoba, onim koji ne uključuju vikanje i tuču. Ali, isto tako, dobro je i samo ih usmeriti, a onda ih pustiti da sukob rešavaju sama. Nekad će to biti bez tuče, nekad uz tuču, ali će deca bar sama rešiti sukob (onda kada to može), umesto da svaki put umesto njih to rade odrasli, i tako će vremenom učiti kako se to radi – ne mogu da nauče ako ne dobiju priliku da isprobaju bez starije osobe koja oko njih obigrava kao pomajka kokoška oko nemirnih pačića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.