Nega duge kose

Duga kosa je omiljen ukras na glavi: raspuštena, podignuta u rep ili svijena u posebnu frizuru, ona pruža višestruke mogućnosti za kreativno poigravanje sopstvenim izgledom. Takođe, jedan od „imperativa“ dobrog izgleda jeste zdrava i negovana kosa. Na mnogim reklamama za šampone, farbe i druga sredstva za negovanje kose, blistavi slapovi na glavama manekenki deluju nestvarno i nedostižno – osvrt na sopstvenu kosu urodiće zaključkom o iskrzanim hrajevima, nedostatku onog sjaja sa reklame i nizu sličnih mana.

Postoje dva osnovna tipa grešaka koje se čine kada se razmišlja o „zdravlju kose“. Prvi je nasumična kupovina skupih šampona sa reklama koji a priori ne moraju biti efikasni i stvoriti „instant“ zdravu kosu. Pored toga, postoji mit o tome da skraćivanje kose čini vlasi zdravijim. I ovo je pogrešno: ne treba smetnuti s uma da je kosa zapravo mrtva tvar, i da njeno zdravlje zavisi od stanja folikula dlake. Tako skraćivanje samo daje prijatniji i svežiji izgled kosi, dok je prava nega i ishranjivanje vezana za stanje kože temena.

Postoji nekoliko stvari kojima se i izgled i stanje kose mogu donekle poboljšati. Pre svega, treba uzimati šampon prema tipu kose (što podrazumeva brzinu mašćenja, tip dlake, volumen…). Kosu ne treba svakodnevno „sapinjati“ u stroge repove ili punđe: čak i da ste ljubitelj takvih frizura, neophodno je povremeno pustiti kosu da slobodno leprša. Takođe, četke sa oštrim plastičnim ili metalnim zupcima mogu doprineti mehaničkom oštećenju kose.

Uzimanje određenih vitamina može poboljšati stanje folikula i regulisati „metabolizam kose“. I, naravno – nemojte besomučno raščešljavati kosu: iako je Skarlet O“Hara nebrojeno puta prolazila češljem kroz kosu, u stvarnosti to rezultira slabljenjem korena i oštećenjem vrhova vlasi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.