Neka vam usne sijaju

Kada je šminkanje u pitanju, mnoge žene ga ne doživljavaju kao obavezu, već kao zabavu, „slikanje“ po licu, a neke čak kažu da je igranje kozmetičkim sredstvima odlična antistres terapija. Šminkanje je, međutim, i veština koja se uči i ima svoja pravila. Pre svega, sa količinom šminke ne treba preterivati, posebno ako su u pitanju dnevne varijante. Treba, naravno, voditi računa i o tome da boje koje se koriste budu usklađene sa nijansom tena, kose i očiju; to je posebno važno pri izboru odgovarajućeg karmina.

Profesionalni šminkeri nude mnogobrojne savete u vezi sa bojama i vrstama karmina koje pristaju uz određeni tip kože i uz nijansu tena. Prema generalnom pravilu, u prednosti su osobe sa tamnijim tenom – one mogu da koriste više nijansi karmina, ali i da isprobavaju neke smelije kombinacije: boja čokolade, razne nijanse crvene, pastelne boje, narandžasta – gotovo sve dolazi u obzir. Nasuprot tome, osobe svetlijeg tena imaju sužen izbor: pasteli, razni tonovi ružičaste, bež. Ženama čija koža ima pomalo smeđu nijansu – pristaju karmini zlataste boje, ali podjednako i oni crvenih nijansi.

Pri isticanju usana sve je popularnija tzv. mladalačka varijanta: usne blago (gotovo neprimetno) oivičene olovkom i puno sjaja. Ovo zaista može da izgleda efektno, a u kombinaciji sa malo svetle senke i bezbojne maskare na trepavicama stvara utisak kao da zapravo niste našminkani, dok lice deluje sveže.

Mat karmini ovoga proleća nisu baš u trendu; u obzir daleko pre dolaze svetlucavi karmini, sloj sjaja nanesen preko karmina, sjaj u boji… Velike kozmetičke kuće, poput Christian Dior-a ili Avon-a, već su pripremile svoju novu kolekciju, tj. liniju raznih vrsta sjajeva za usta. Novi proizvodi su uglavnom obogaćeni različitim vitaminima i aditivima, a neki proizvodi iz linije aromaterapije sadrže u sebi, štaviše, i specijalne herbalne sastojke koji ne samo da čine usne lepšim već i, bar kako kažu njihovi proizviđači, poboljšavaju opšte stanje celog organizma…

Rečju, očekujte da se, nakon stavljanja novog, usavršenog karmina ili sjaja, i vi, poput Erika koji pojede bananu, transformišete u „superženu“ i odletite u nepoznatom pravcu; no, svakako bi trebalo da isprobate različite varijante prolećnog izgleda usana na sebi – čak i u slučaju da ne postanete „superžena“ (što god to bilo), nema sumnje da ćete se dobro zabaviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.