Nekada je igrala u filmu koji je “zapalio” celu Jugoslaviju

Zbog filma “Oficir s ružom” širom Jugoslavije lile su se suze, a filmski kritičari međusobno su se sukobili oko njega.

Radnja te melodrame odvija se 1945. godine u Zagrebu, a prati život partizanskog oficira Petra neposredno nakon Drugog svetskog rata. On se zaljubljuje u Matildu, udovicu iz više klase, a zbog nje ostavlja verenicu Ljiljanu i počinje živeti sa Matildom.

Okolnosti u kojima se odvija ta ljubav vode Petra u pogibiju, a dve žene ostaju same. Scena u kojoj se Ljiljana i Matilda kupaju zajedno u kadi izazvala je burne rasprave u tadašnjoj Jugoslaviji.

I dok se Ksenija Pajić koja je glumila Matildu i dalje aktivno bavi glumom, a Žarko Laušević se ponovno pojavljuje na sceni nakon 15 godina, o Dragani Mrkić koja je glumila Ljiljanu malo se zna.

Ona je 1987. godine diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a glumila je i u filmovima “Iskušavanje đavla”, “Gledaj me”, “Gnjurac” i seriji “Složna braća”. Film “Oficir s ružom” snimila je kao student četvrte godine glume.

“Scenu u kojoj se Ksenija i ja kupamo u kadi snimili smo u jednom stanu u Zagrebu. Pamtim da je na setu bilo mnogo smeha i da smo scenu doživeli potpuno normalno i opušteno”, ispričala je u jednom intervjuu i dodala da su joj za scenu nalepili i ožiljak jer je “mlada partizanka koju je glumila morala bar jednom da bude ranjena”.

Dodala je i da joj je taj film obeležio karijeru i da je uglavnom po njemu prepoznaju, prenose mediji.

Dragana danas režira predstave i predaje u školi glume i ponekad odigra neku ulogu u filmu i pozorištu. Živi u Beogradu, nije udata i nema dece.

Ostavite komentar