Neko se „grebe“ o vas i vaše kolege

Ima onih koji se ne slažu baš najbolje s kolegama, ali ima i dovoljno srećnih da rade s ljudima koji su im simpatični i s kojima su ustanovili neka nepisana pravila koja im svima prijaju. Tada je krajnje neprijatno ako se neko sa strane koristi prednostima tih pravila, a sam ne uzvraća.
Recimo, dogovor je između vas nekoliko iz kancelarije da uvek imate izvesnu količinu peciva. Pecivo se kupuje kad neko ima razlog da časti, ili kad neko napravi neki manji prekršaj, a pošto niko od vas nije cicija, naći će se uvek neki razlog za kupovinu. I to što je kupljeno stoji u jednoj kutiji i vi se time poslužite po želji (jedno od nepisanih pravila je da nema grabljenja niti „ručanja“ iz te kutije). Ponudićete i nekog sa strane ko vam dođe u kancelariju, u skladu s gostoprimstvom. Sve lepo i veselo. Ili bi bilo, da ne postoji neko ko je iz iste firme ali ne i iz vaše kancelarije, ko navrati po nekoliko puta u toku dana, uzme nešto peciva i nikada ni „hvala“ da kaže, a kamoli da i sam doprinese.
Vama se taj vaš običaj s pecivom dopada, jer simboliše prijateljske i prijatne odnose koji vladaju u kancelariji – jedni drugima ste kao druga porodica. Gosti su dobrodošli, ali „grebanje“ nije. A opet, ne želite da prijateljsku atmosferu kvarite neprijatnim rečima upućenim „grebatoru“. Šta tad?
Ostanite prijateljski. Zapravo, proširite svoje prijateljstvo i na „grebatora“. Recite mu da vam je toliko simpatičan da ste svi zajedno rešili da ga „usvojite“ kao člana vaše grupe, što znači da je i dalje dobrodošao da se posluži kad god želi – ali i da vaša grupa ima svoja pravila. Upoznajte ga s tim pravilima, naročito s onim ko kada kupuje pecivo, i pošto je on počinio nekoliko manjih prekršaja time što se do sada samo služio, a sam ništa nije doprinosio, sledećih nekoliko puta (počev od odmah sad) na njega je red da donese pecivo, pa željno iščekujete kada će opet da navrati kod vas.
Vrlo je verovatno da vam nakon toga više neće dolaziti u goste. Slična taktika može da se upotrebi i za one koji idu „s kafe na kafu“, a sami nikad ne nude, kao i za ostale „grebatore“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.