U trendu

Neko vas uvek posmatra

Svako voli da se ponekad opusti, pa i da se ponaša onako kako ne bi na javnom mestu ili pred ljudima koji ga znaju. Nismo protiv opuštenosti, naprotiv, svima je potrebna, ali bilo bi dobro imati na umu da vas maltene uvek neko posmatra – i, neretko, i uči od vas.
Ukoliko živite sami i nemate "ni kučeta ni mačeta", onda, zaista, ima trenutaka kad vas skoro niko ne posmatra. Već ako imate mezimca, to vama drago biće vas posmatra, primećuje kad ste nervozni, neraspoloženi, kad ga bez razloga udarite. Dete, naravno, primećuje još i više, i uči od vas – da li vodite računa o sebi ili ne, da li se često prepuštate lenjosti, da li lažete, kako se izražavate, da li ste veseli ili vam je sve teško… Primećivaće i voljena osoba. Normalno je da pored nje možete da se opustite i budete svoji, ali nemojte zaboraviti da će ona i dalje primećivati ako ste se ugojili i ako su vam se od nedovoljno kretanja opustili mišići, ako ste stalno umorni i neraspoloženi, ako vam stalno nešto smeta…
I na ulici se neretko nađe neko ko vas posmatra. Možete vi da kažete da kome smeta, ne mora da vas gleda, ali ipak treba obratiti pažnju na postupke – ako hrakćete i pljujete na ulicu, deca koja vas vide mogu da zaključe da je takvo ponašanje u redu; ako pretrčavate ulicu van pešačkog prelaza i/ili na crveno, deca bi, takođe, mogla da vas imitiraju. Jeste da je na njihovim roditeljima da ih nauče ispravnom ponašanju, ali deca ne uče samo od roditelja već posmatraju sve što mogu, pa im neopreznim postupkom možete pružiti primer zbog kojeg kasnije mogu da budu povređena.
Postoji još neko ko vidi sve vaše postupke. Vi sami. I nije neobično ako sami sebe "ubijete u pojam" postupkom koji ne odobravate. Nije neobično ni ako ste sami sebi stroži sudija nego što bi to iko drugi bio – a i dalje ne postupate onako kako smatrate da je najbolje, i sebe neprestano prekorevate zbog toga.
Ne kažemo da stalno morate biti uštogljeni i/ili zgrčeni. Daleko od toga. Samo, setite se da vas neko uvek posmatra, makar to bili i vi sami, pa se potrudite da toj osobi budete dopadljivi. Elegancijom pokreta. Pažljivošću. Pristojnošću. Izgledom (ne kao s modne piste, već zdravim i negovanim). Vođenjem računa o drugima. Svim osobinama koje cenite.
Tako ćete se dopasti najstrožem posmatraču – sebi – a onda i ostalima. Uživaćete u tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.