Nekoliko modnih mitova (2)

Probajte da zagrebete po površini mnogih modnih „zakona“: saznaćete da zapravo postoji više izuzetaka nego pravila. Šareno se nosi sa šarenim, sportski stil kombinuje se sa elegantnim (primer za to su čuvene patike ukrašene dijamantima)…

Jedan od stubova vere modnog sveta je, svakako, apsolutna izvrsnost kreacija velikih imena – pogrešno! Pokušajte da kritičkim okom pogledate pojedine revije: ako uspete da odvojite sam model od bleštavosti scene, stasa manekenke i generalnog setinga, uočićete da određen broj izloženih predmeta ne valja. Čak i u svetu visoke mode, gde ponekad izgleda kako je sve dozvoljeno, pojedini „izleti“ u ekstravagantno ne mogu biti opravdani slobodom kreativnosti.

No, vratimo se modnim zabludama. Veliki broj „pravila“ tiče se upravo odnosa između telesne težine i vrste garderobe. U to spadaju ideje poput sledećih:

Punije osobe ne treba da nose kratku odeću

Da li ste imali priliku da vidite izuzetno mršavu devojku u mini suknji i kratkoj majici, za kojom se svi sažaljivo okreću, jer izgleda kao da joj ne daju da jede? Kratke stvari nisu isključivo rezervisane za mršavice, već dobro stoje onima čiji telesni sklop dozvoljava nošenje kratkog. Ponekad je i način na koji nosite stvari od velike važnosti – stav i (ponekad) drskost učine da i okolina „previdi“ eventualne nedostatke.

Crna boja daje iluziju vitkog stasa

Da, ponekad. U većem broju slučajeva (izuzimaju se fanovi Modesti Blejz i sličnih junakinja), osobe koje bez preterane ljubavi prema crnom nose crne odevne predmete deluju tužno, depresivno i umrtvljeno. Boja odeće treba da odgovara najviše tenu, ali i da (koliko je to moguće) naglasi vaš životni stav.

Zaključak ove male analize glasi: u odevanju treba slediti svoje instinkte! Pravila su pravljena da se krše, a pošto odelo ne čini čoveka, dozvolite da kroz raznovrsne eksperimente sami dođete do svog pravog i dobrog imidža.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.