U trendu

Neozbiljne poslovne ponude

Tražite posao. Tragate za poslom jer ga nemate, ili zato što želite da nađete nešto bolje. Niko od onih koji znate nema, bar u ovom trenutku, ništa da vam ponudi, pa tako posežete za oglasima u nadi da ćete tamo naći nešto interesantno. Verovali ili ne, u oglasima je ponekad sasvim moguće naći nešto povoljno – naravno, korisno je da umete da čitate između redova.
Ako naiđete na oglas koji nudi "posao iz snova" – onaj u kome se ne traži velika stručnost, a za malo uloženog truda dobija se velika suma novca – to sasvim sigurno postoji samo u mašti. Takvi poslovi su sumnjivog karaktera. Evo nekih karakterističnih formulacija na koje bi trebalo da obratite pažnju.
Izjave tipa "odlična šansa za karijeru" i "prilika za rad u kućnim uslovima" najčešće prate poslove hotlajna. Ne želite baš takvu šansu za karijeru, zar ne?
Ukoliko se u okviru oglasa za posao spominje da prethodno morate proći određenu obuku, ili ako se od vas traži da uložite neku sumu novca, zaboravite na celu stvar. Najverovatnije ćete biti prevareni. To važi i za oglase tipa "popunjavanje formulara, rad od kuće", gde vam se da broj telefona – a kada okrenete taj telefon, saznate da treba da uplatite izvesnu sumu novca na taj-i-taj račun kako bi vam stigao potreban materijal.
Rečenica "plata zavisi od učinka" na prvi pogled zvuči korektno, ali tu se najčešće radi o teškim fizičkim poslovima. Isto tako, ponude za posao u kojima se nudi "fiksni deo plus procenat od zarade" najčešće se svedu ili na to da je taj fiksni deo sasvim mali (a zarade i ne bude), ili je taj fiksni deo nerealno veliki za posao koji se nudi, što pak znači da ćete najverovatnije biti prevareni, to jest da nećete dobiti ništa.
Ne očajavajte! Moguće je naći posao i preko oglasa – ne sjajan, ali korektan. Samo, ako vam se učini da je ponuda suviše dobra da bi bila istinita, po svoj prilici ste u pravu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.