U trendu

Neprijatne mušterije

Kao što se svakome desilo da ima posla s neljubaznim i neprijatnim prodavcima, tako se i prodavcima dešava da imaju posla s krajnje neprijatnim mušterijama. Jeste da se kaže da je mušterija uvek u pravu, ali to mušterijama ne daje za pravo da viču, vređaju, prete ili se na drugi način ponašaju nepristojno.
Sad, prodavci mogu da se zapitaju – a šta oni mogu kad im takva mušterija uđe u radnju? Neki od njih će se i sami ponašati neprijatno i uzvraćati na uvredu uvredom, na pretnju pretnjom. Takvo ponašanje je ljudsko i razumljivo, ali nije profesionalno i prodavcima bi moglo da donese nevolje. Šta, dakle, prodavac da učini kad ima mušteriju koja ne traži samo uslužnost i profesionalnost već i prodavca tretira kao nešto niže od sebe ili se žali na nešto što s prodavcem zaista nema veze, ili nešto slično?
Nije loša ideja ovo pitanje što je pre moguće postaviti svom šefu. Pitajte šta vam je dozvoljeno da učinite u takvim slučajevima da ne biste kasnije vi ispali krivi pred pretpostavljenima. U nesrećnom slučaju da vam šef odgovori da od vas očekuje da trpite sve hirove svake mušterije koja vam uđe u radnju, nemate baš mnogo izbora – možete da poslušate šefa, da probate da reagujete hladnom učtivošću, ili da potražite drugi posao. A u slučaju da vam šef pruži konkretna uputstva koja smatrate prihvatljivim, pridržavajte ih se.
Generalno uzev, niste dužni da trpite maltretiranje na poslu. U slučaju da mušterija prekorači granice pristojnosti, imate pravo da je zamolite da se ponaša pristojno (da ne viče na vas, ne vređa vas i slično – ukoliko vam preti, to je već protivzakonito i možete joj ljubazno reći da ćete podneti prijavu protiv nje ako tako nastavi). A ukoliko se radi o neumereno zakerajućoj mušteriji, odgovorite joj uz hladnu ljubaznost. Na primer, ako se nekoliko minuta žali na to da je roba u radnji u kojoj radite slabog kvaliteta, obavestite je da je vi ne proizvodite, samo radite tu kao prodavac. Ili, ako se duže vreme žali da su cene visoke, recite joj da cene ne određujete vi. U oba pomenuta primera možete joj učtivo preporučiti da kupuje na nekom drugom mestu ako joj radnja u kojoj radite u toj meri ne odgovara.
Bitno je da ostanete smireni i učtivi (nimalo lako kada je neko neprijatan prema vama, znamo). Tako smireni i učtivi, potrudite se da mušteriju što pre izbacite iz radnje – ako je od onih koji se samo žale, nije verovatno da bi išta kupila, pa vi svojim postupkom ne štetite prodavnici u kojoj radite. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.