Nepristojni komentari o nečijem izgledu

Nepristojnost se može sresti na svakom koraku, u različitim oblicima. Jedan od njih su i neučtivi komentari o nečijem izgledu, a problem s ovim (kao i još nekim) oblikom nepristojnosti jeste to što ga mnogi koji ga upražnjavaju ne smatraju za nedostatak vaspitanja, već za iskrenost.
Na šta konkretno mislimo? Recimo, neko komentariše da nekoj devojci ta-i-ta haljina lepo stoji, a onda se nađe neko drugi da kaže da bi joj stajala još lepše kada bi smršala jedno sedam kila. Ili, komentari da bi neko bolje izgledao s čistom kosom, ili da bi nekome bolje bilo da smrša, svog zdravlja radi, ili da bi nečijoj deci bilo bolje da smršaju ili se ugoje (i opet, zdravlja radi)… Da ne bude zabune, ne govorimo ovde o komentarima izrečenim samo osobi na koju se odnose, i to bliskom prijatelju ili prijateljici. Govorimo o komentaru izrečenom na slavlju, na ulici pred svetom, negde gde ima dosta ljudi.
Neretko se dešava, kada osobama koje izgovore nešto slično navedenom (osobama koje su vam po nekoj liniji bliske, inače biste i sami bili neučtivi jer nepoznate učite manirima) skrenete pažnju na to da njihovo ponašanje baš i nije pristojno, oni odgovore da su samo bili iskreni. I vi ne znate šta da im kažete na to.
Postoji razlika između iskrenosti i nepristojnosti. I postoji mesto i vreme za određenu vrstu komentara, kao i situacije kada je bolje jednostavno ne reći ništa. Implicitno reći pred većim brojem ljudi da je neko predebeo jeste nepristojno, makar osoba koja to izgovara to i mislila – i makar i ispravno smatrala da bi za zdravlje te bucke bilo bolje kada bi izgubila nekoliko kilograma. Ukoliko su bucka i „komentator“ bliski, komentator svoje mišljenje može bucki da kaže nasamo, i to obazrivo, i tako bude iskren, a ostane u granicama pristojnog. A ukoliko „komentator“ i bucka (mršavica, osoba s masnom kosom, neurednom odećom i slično) nisu bliski, „komentator“ će biti najučtiviji ako svoje negativno mišljenje zadrži za sebe, a naglas izgovori samo iskrenu pohvalu, ako veruje da nečeg za pohvalu ima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.