Neregularan ciklus

Menstrualni ciklus kod žena znak je i odraz njihove vitalnosti. Baš kao što mereći krvni pritisak proveravate stanje vašeg organizma, neka vam i redovnost ciklusa bude merilo sveukupne zdravstvene situacije.

Reproduktivni sistem kod žena jako je osetljiv, i svakom njegovom poremećaju treba pronaći, a potom i otkloniti, uzrok. Od oko 3% žena sa tromesečnom godišnjom amenorejom, trećina uopšte na to ne obraća pažnju. Žene neregularan period često ignorišu, nalaze uzroke tome u nekim stresnim situacijama, nervozi, pri tom ne znajući da pravi uzrok može biti neka ozbiljna bolest kojoj se neredovnost ciklusa javlja kao simptom, npr. tiroidni problemi, tumor na materici ili nešto slično.

Ukoliko imate neredovan ciklus, pre svega uradite test na trudnoću. Ako se utvrdi da to nije razlog, morate nastaviti sa testovima i ispitivanjima kojima ćete otkriti pravi uzrok, kako biste izbegli kasnije posledice koje neregularan ciklus može ostaviti. Kašnjenje u jednom mesecu ne treba stvarati paniku, ali ukoliko ste u roku od 90 dana imali svega dva perioda, to već treba smatrati poremećajem i reagovati posetom ginekologu.

Reproduktivni sistem isključuje se kad god organizam postane opterećen i iscrpljen – bilo nedovoljnim unosom kalorija, preteranim vežbama, stresom ili bolešću. U takvim uslovima njegova osnovna funkcija, stvaranje jajašca, ne može biti odrađena na ispravan način, i dolazi do poremećaja estrogena, hormona koji skladišti kalcijum u kosti.

Čak iako unosite kalcijum tabletama, vašim kostima to neće biti dovoljno. Periode koji su redovni ali traju duže od tipičnog mesec dana (28 dana), takođe treba smatrati neregularnim. Posledice svega toga mogu se odraziti i uočiti kao problem sa kostima u postmenopauznim godinama.

Nemojte biti hipohondrični, ali ni nemojte ignorisati probleme ovakvog tipa. Posete ginekologu učinite redovnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.