Nešto više o estrogenu

Kada pomislite na estrogen, prva asocijacija je žena. Ovaj ženski hormon zaslužan je za mnoge promene u vašem organizmu.

Estrogen se najviše povezuje sa razvojem dojki, ali malo ko zna da je on zaslužan i za razvoj vaših vitalnih organa dok se još nalazite u majčinoj utrobi. Njega možete okriviti i za naslage masnoće tokom puberteta, ali i kasnije, na kukovima, butinama i zadnjici. Isto tako možete mu biti i zahvalni za „sjaj lica“ tokom trudnoće.

Ženski organizam je posebno osetljiv i slab u periodu puberteta, kada hormoni čine čuda u njemu. U to doba trebalo bi obratiti više pažnje na štetne uticaje duvana i alkohola i kontrolisati se kako ne biste postali zavisnici, što je posebno tada i još uz dejstvo estrogena vrlo lako.

Da li estrogen uopšte ima neki povoljan uticaj na naše telo? Moć reprodukcije, stvaranje života, moguće je zahvaljujući estrogenu i njegovoj kontroli nad drugim hormonima u telu. Estrogen reguliše menstrualni ciklus i protok krvi.

Nakon prestanka menstrualnog ciklusa, tj. početkom menopauze, kada estrogen prestaje da funkcioniše, hormonski balans u vašem organizmu je poremećen, što se odražava ne samo na kilažu i, uopšte, promene čitavog organizma nego i na vaše ponašanje: tokom jednog dana promenićete nekoliko raspoloženja. Znaćete da je to vreme kada su vaše reproduktivne sposobnosti nestale.

Danas postoje razne zamene za estrogen, koje se uzimaju radi ponovnog uspostavljanja ravnoteže hormona u organizmu. One pomažu da se lakše prebrodi to doba, menopauza.

Fitoestrogeni su estrogeni izvučeni iz biljaka, i kad su se pojavili, bili su pravi bum na tržištu. Njihov učinak je višestruk. Pre svega, osećaćete se bolje u svakom pogledu – i psihičkom i fizičkom. Voće, povrće i soja posebno su bogati estrogenom. Skoro je otkriveno da fitoestrogen ima značajnu funkciju i kada je reč o raku dojke.

Statistike pokazuju da je najmanji broj žena obolelih od ove vrste raka u Aziji. Objašnjenje: svakodnevni sastojak u ishrani tamošnjih žena jeste soja. Unesite i vi soju u vaš jelovnik. Ali, nemojte preterivati. Ispostavilo se (mada se ne može reći sa sigurnošću) da se prekomernim konzumiranjem soje već nastale ćelije raka brže dupliraju.

Brinite o vašem telu da biste i uživali u njemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.