Neučtivo komentarisanje vašeg izgleda

Svi vole da čuju komplimente, nikog baš ne obraduje kritika, makar i dobronamerna, na račun izgleda. Ako je kritika dobronamerna (neko vam skrene pažnju na neprikladnost nečega što nosite, bez "popovanja"), učtiva osoba će se zahvaliti, ali nekada čak i totalni stranci sebi uzimaju za pravo da vas kritikuju zbog nečeg u vašem izgledu – i to, prečesto, zbog nečega što ne možete nikako da promenite.
Recimo, imate bujno poprsje. Ne uvećavate ga umecima, niste ga uvećavali ni plastičnom hirurgijom (nikoga se ne bi ticalo ni da jeste), nego vam je "majka priroda" podarila velike grudi. Izbor garderobe tu može da bude krajnje nezgodan, jer vam neki sasvim normalni i decentni komadi jednostavno ne stoje onako kao ženama s manjim grudima. Sasvim obična majica, koja bi na nekom drugom izgledala, pa, sasvim obično, na vama deluje kao da ste namerno birale nešto pripijeno što će istaći vaše grudi. Malo kraća majica – onakva kakva bi na ženi manjih grudi ogolila delić stomaka ukoliko bi ona podigla ruke – na vama izgleda kao top. Vi se trudite da se uvek pristojno oblačite, ali grudi vam se ipak često istaknu – a onda krenu komentari, nekada dobronamerni, a nekada i potpuni stranci ili oni koji vas površno znaju govore kako biste morali da povedete računa o oblačenju, nepristojno je pokazivati se toliko, kao da ste… (iz učtivosti nećemo završiti rečenicu). Sve to vam je već dozlogrdilo, ali niste sigurni kako treba da reagujete.
U nekim prilikama vaše grudi zaista ne bi smele da se ističu, na primer, na radnom mestu. Ukliko vam na takvom mestu veći broj ljudi skrene pažnju na to da vam se grudi ipak previše ističu (neprikladno pred klijentima, dekoncentrišu druge zaposlene i stranke), dakle, ne radi se o jednoj-dve osobe koje "blenu" tamo gde ne treba nego o nečemu što dekoncentriše veći broj ljudi, takvu primedbu bi trebalo uzeti u obzir i bolje se potruditi oko "kamuflaže" (širi sako preko majice trebalo bi da dobro obavi stvar).
Međutim, u manje formalnim prilikama, a naročito kad se radi o nepoznatima ili onima koji vas samo površno znaju, vaše grudi se zaista nikoga ne tiču. Imate velike grudi koje se ističu i u običnoj garderobi, pa šta? U takvim prilikama, kada vam neko (naročito neko ko vas slabo zna ili vas i ne zna) skrene pažnju na vaš izgled, nije nimalo neučtivo odgovoriti hladnim: "Hvala što ste mi rekli", i zatim toj osobi okrenuti leđa i ignorisati je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.