Nezgodni saradnici

Nekada se dešava da smo na poslu prinuđeni da sarađujemo s prilično nezgodnim osobama. Postoji više tipova nezgodnih saradnika, ali za izlaženje na kraj s njima postoje i opšta uputstva – nije garantovano da će uspeti, ali vredi probati.
Za početak je neophodno prepoznati da postoji problem s nečijim ponašanjem. Nekad smo skloni tome da se samo sklonimo i kažemo: „Ma ćuti, on je takav, šta da mu radiš“, ali ignorisanje i sklanjanje je loša ideja ako negativno ponašanje tog saradnika ugrožava njegov radni učinak, vaš radni učinak, radni učinak nekog iz ekipe ili odnose s klijentima ili mušterijama.
Dobro je ako možete da saznate zbog čega se taj saradnik ponaša negativno. Uzrok mogu da budu lični problemi, stres na poslu, loši odnosi sa šefom, nesigurnost u vezi s poslom, nedostatak lojalnosti firmi, nemogućnost da se napreduje… Može da pomogne ako ta osoba postane svesna uzroka svog negativnog ponašanja. Možete im reći nešto nepreteće, kao što je: „Kao da si pod stresom, mogu li ja da pomognem?“. Važna stavka je i to da je negativno osećanje često opravdano i da taj saradnik ima pravo da se tako oseća (na primer, naravno da će se osećati loše ako mu/joj je majka teško bolesna).
Pomozite toj osobi da preuzme odgovornost za svoje ponašanje. Može da bude sasvim normalno i opravdano da se oseća tako kako se oseća, ali negativno ponašanje na radnom mestu je ipak neprimereno, jer može da ugrozi ceo tim. Pomozite kolegi ili koleginici da to uvidi. Možete razgovarati s njima u četiri oka, na način koji će saradniku pokazati da vam je stalo do dobrobiti celog tima, ali i do njihove lične dobrobiti.
Predložite neke oblike pozitivnog ponašanja umesto negativnog. Ohrabrite kolegu ili koleginicu da se ponašaju na prikladniji način, možete im reći da okolina nije svesna njihovih dobrih strana kad se ponašaju tako kako se ponašaju, ili da njegovo/njeno ponašanje kvari utisak koji ostavljaju radnim uspesima. Ta osoba je sama odgovorna za to kako se ponaša – nije dete, ipak – ali joj može biti potrebna pomoć da promeni ponašanje.
Korisno je i da svojim sopstvenim primerom pokažete kako mislite da neko treba da se ponaša na radnom mestu. Ako ste vi pozitivno nastrojeni, podržavate kolege, prijatni ste prema svima, mogli bi da se ugledaju na vas.
Najvažnije je ipak da se reaguje na neadekvatno ponašanje – ako ga samo ignorišete i sklanjate se, problem će ostati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.