Neznanac vam se obraća sa „mamice“

Nije naročito česta pojava kod nas, ali se dešava: negde ste sa svojom (ili tuđom) decom, i nepoznata osoba vam se obrati sa "mama" ili "mamice". Tim osobama je to uglavnom simpatično, ali može da se desi da vi nemate želju da vam se neznanci obraćaju na taj način.
Nekada to bude na ulici ili u parku, bez obzira na to da li ste sa svojom ili tuđom decom (decom vaše sestre ili prijateljice koju ste izvele u šetnju ili ih vodite nekud, ili se bavite čuvanjem dece pa ste ih izveli na malo vazduha), pa neki neznanac počne da ćaska s vama ili vas nešto pita. A nekada se desi u restoranu ili na sličnom mestu, kada vas uslužno osoblje pita šta bi vaša deca htela da pojedu i popiju. Ima kome ne smeta takvo obraćanje, ali ima i dama kojima je neobično, pa i neprijatno da im se nepoznata odrasla osoba, možda i starija od njih, obrati sa "mamice". Da i ne spominjemo da to može da zbuni mlađu decu, koja vas onda pitaju da li im je ta osoba brat ili sestra (uglavnom brat, pošto se zaista retko dešava da se žena ženi koja joj nije majka obrati na taj način).
Šta u takvoj situaciji? I, ako ste s decom koja nisu vaša, da li objašnjavati toj osobi da su to deca vaše sestre, rođake, čija god, ili da ste bebisiterka? Nema potrebe za tim – svakako da nepoznatima ne dugujete nikakva objašnjenja, a još manje objašnjenja koja počinju sa: "Izvinite, ali…". Niste ništa pogrešile pa da se izvinjavate.
Onda, šta? Osmehnite se – uvek efikasno damsko oružje – i ljubazno recite toj osobi da joj vi niste majka, sigurne ste da biste se setile da jeste. Trebalo bi da vaša poruka "ne lupetaj" ili "ne glupiraj se" time bude prenesena na efikasan i istovremeno učtiv način; sasvim je moguće da će se ta osoba tada spetljati, kao da ju je mama izgrdila i pokušati da objasni da nije tako mislila, ona to samo onako… I, sasvim je moguće da će nakon toga prestati da vas oslovljava sa "mamice".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.