Nezvani gosti

Kaže se da je svakog gosta tri dana dosta. Ima i izuzetaka – nekih ljudi vam (skoro) nikad nije dosta, a ima i onih za koje vrlo brzo poželite da odu. To se naročito odnosi na one koje čak niste ni zvali da vam dođu u posetu.
Prijateljima i/ili rodbini često se kaže da navrate kad su u prolazu. Nevolja je što ima onih koji to bukvalno shvate, dok se, zapravo, radi o nečemu što se izgovori učtivosti radi, a podrazumeva se da će vam se ipak najaviti. Makar da kažu: „U blizini sam, da li bi ti smetalo da navratim?“, mada je ipak bolja varijanta kad se unapred dogovorite o vremenu.
Šta učiniti? Ukoliko vi imate običaj da ljudima samo tako „banete“, nemojte, izuzev ako su vam jasno i glasno stavili do znanja da je to što se njih tiče sasvim u redu (pomenuto „svrati kad si u blizini“ se ne računa). U prošlosti nije bilo nevaspitano doći nenajavljen – postojalo je određeno vreme za posete („porodica ta-i-ta prima četvrtkom od tad do tad“), a postojala je i sluškinja koja bi vam rekla da gospođa nije kod kuće ako biste došli u nezgodno vreme. A danas postoji telefon kojim možete da se najavite – u vreme kada skoro svi imaju mobilne telefone, zaista ne postoji učtiv razlog da dođete nenajavljeni, osim ako vam je ranije rečeno da možete, ili ste zbog nečega prinuđeni da dođete.
Vama imaju običaj da upadnu nenajavljeni i nepozvani gosti, i to nekad u krajnje nezgodnim trenucima? Ako imate vremena za njih i raspoloženi ste za njihovo društvo, nema problema, ali ako vam ta poseta u tom trenutku ne odgovara, nije neučtivo da ih uopšte ne pustite da uđu, već im se kroz odškrinuta vrata izvinite i saopštite im da je krajnje nezgodno vreme, a nakon toga im predložite da se dogovorite o nekom vremenu koje i vama i njima odgovara. Nakon što nekoliko puta ponovite postupak, trebalo bi da i najuporniji odustanu od takvog ponašanja i počnu da se najavljuju. Nije isključeno da se neko nađe uvređen odbijanjem i prestane da vas posećuje, ali teško da možete smatrati prijateljem osobu koja ne trpi to što joj niste na izvol’te.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.