U trendu

Nije uvek lako suzdržati se

Povremeno se spominje da bi dobro bilo suzdržavati se od preteranih ispada kako se od vas ne bi svi sklonili; neki na to kažu da baš zavide onima koji su uvek u stanju da budu fini i pribrani. Teško da je iko u stanju da uvek bude fin i ljubazan i mio, i problem nije u povremenim ispadima, već u tome kad se najveći deo ponašanja neke osobe svodi na ispade.
Recimo, neko je stalno nervozan i razdražljiv i plane za svaku sitnicu. Ne povremeno, niti u nekom posebno problematičnom periodu, već je stalno takav. Ili, nekoj osobi ne smete ništa da kažete jer to odmah shvati kao tešku uvredu i rasplače se. Ili, neko na sve što mu zasmeta, a maltene sve mu smeta, uzvraća agresijom, neretko i fizičkom. Ili… Mogućih primera je mnogo, ono što im je zajedničko su preterane reakcije i ponašanje koje je malo ko sklon da trpi. A kada tim osobama skrenete pažnju na takvo ponašanje, čak i ako ne reaguju agresijom, plakanjem uz optužbe da ste grozni i da ih mrzite ili nečim sličnim, odgovore vam da su oni jednostavno takvi.
Da ne bude zabune: naravno da se svakom može desiti da nekad plane, da se rasplače za sitnicu, da nekog pogrešno shvati i neprimereno reaguje… To je sasvim normalno. Niko ne može konstantno da se suzdržava, da i u najneprijatnijim situacijama uvek bude fin i pažljiv. Ispadi se dešavaju. Međutim, ima osoba koje i ne pokušavaju da se suzdržavaju, eto, takvi su, nemaju nameru da se menjaju, ili večito krive druge za sopstveno ponašanje, bez obzira na to što druge možete da okrivite samo za njihovo ponašanje, ne i za svoje – recimo, ako vas neko verbalno provocira, ne može time da vas "natera" da mu razbijete glavu, možete i da oćutite ili se sklonite ili nešto treće.
Nekada je ovakvo ponašanje pod uticajem različitih hormona, pa i hormonskog disbalansa; mnoge osobe s tim problemom čak i ne znaju da imaju problem s hormonima, da zato tako reaguju – a pravilnom terapijom taj problem bi mogao da se reši. Ima i onih koji imaju problem nedostatka samokontrole, što je takođe nešto što je uz pomoć stručnjaka moguće rešiti.
Ne kažemo da ste obavezni da uvek budete savršenstvo od umiljatosti i finoće; niko to ne može. Međutim, nije tačno ni da je neko "jednostavno takav" (preagresivan, previše plačljiv i slično), određen stepen samokontrole je ipak moguće imati onda kada neko ima volje da se potrudi oko toga, a ako je problem izraženiji, dobro bi bilo potražiti pomoć stručnjaka, jer se radi o nečemu što je moguće rešiti – a onda se ne osete bolje samo oni iz vašeg okruženja već, pre svega – vi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)