U trendu

Nizak je, debeo, ima veliki nos i… volim ga!

Ponekad nas iznenadi to što smo privučeni nekom osobom koja ne samo što ne odgovara našim ustaljenim „kriterijumima“ već je sa njima u potpunom kontrastu. Jedna devojka priča: „Bio je nizak, mršav sa velikim nosem i mnogo je pušio. Ne znate koliko ja prezirem pušenje! Ali iz nekog razloga bila sam potpuno zanesena. O, Bože, bio je jednostavno neverovatno seksi!“

Nisu imali mnogo zajedničkog, nije mislila da je on zgodan, nije joj bio simpatičan. Da li je to onda bio njegov miris? Da li ju je podsećao na nekog ili je izazvao u njoj neku podsvesnu pobunu?

Ovo su pitanja na koja psiholozi pokušavaju da odgovore godinama. Hipoteze variraju, ali jedno je sigurno: ako ikada poželite da jednostavno skočite na nekog neuredno odevenog, čak iz nekog razloga mrskog, kolegu, imajte na umu da niste jedini.

Šta podstiče takve želje? Jedna od mogućnosti jeste da vas na neki način takvi ljudi podsećaju na neku osobu, oca, ujaka ili majku – na neko snažno iskustvo koje ste imali u prošlosti. Najbitnije stvari u određivanju vaše ličnosti dešavaju se kada ste dete. Vaša majka možda danas ima preko 50 godina, ali kada ste imali 4 ili 8 godina, ona je bila predivna dok se spremala za zabavu ili neki poseban praznik… Taj deo prošlosti ostaje u vašoj pameti godinama.

Ukoliko izuzmemo ovo, klinički psiholog dr Džek Porter smatra da je ova pojava više ženski nego muški fenomen. Žene više obrađuju informacije od muškaraca. Čak iako žena ne misli da je muškarac zgodan na prvi pogled, ako uopšte ima potencijala, ona će nastaviti da traga, jer je radoznalija.

A muškarci, šta je sa njima? U nedavnoj online raspravi na ovu temu „Cloud9foru2baby“ je rekao da je miris kod devojaka ono što privlači momke, a samim tim i objašnjenje za neke „neverovatne postupke“ kao kada, na primer, najbolji tip iz društva iznenada biva potpuno očaran devojkom za koju bi svi do tog trenutka rekli da je krajnja outsider-ka. Bilo kako bilo, ljubav je često krajnje iznenađujuća i nepredvidljiva, a ko zna… možda je i bolje što je tako?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.