U trendu

Njeno veličanstvo šolja

Ima ih malih, ima ih velikih, kao i jako velikih – takozvane studentske šolje. Postoje metalne, drvene, od skupocenog porcelana, mada su najčešće od obične keramike; sa slikama, bez slika, sa natpisima (često duhovitim) ili bez njih, sa ovakvim ili onakvim motivima… Jedno vreme bilo je veoma „in“ poklanjati ih; ovakav poklon nikad ne može da bude potpuno van trenda, jer je ipak u pitanju predmet koji svima treba (mada je sumnjiva upotrebna vrednost šolja tipa „tražio si pola šolje kafe“ – tehnički, mogu one da se upotrebe, ali nisu baš najzgodnije). Jeste li znale da postoje već jako dugo?

Već su predstavnici mikenske civilizacije (Krit, oko 1.000 godina pre naše ere) koristili šolje koje izgledaju skoro isto kao današnje. Preuzeli su ih stari Grci; njihove „paradne šolje“ bile su obavezne za vreme dionizijskih svečanosti, a poznati slikari su ih dekorisali scenama orgija (pa, šta očekujete kad su u pitanju dionizijske svečanosti?).

U srednjem veku, šolje su imale grublji, rustični oblik. Mada, i njihovi grnčari su umeli da budu duhoviti, pa su pravili pehare za one sa brkovima (da se ne ovlaže prilikom ispijanja), kao i pehare za pijance (sa izvajanom žabom na dnu koja je otežavala ispijanje poslednjeg gutljaja). Tokom renesanse uvedeni su pehari sa više drški – iz istog pehara pilo je nekoliko osoba, pa je to bilo praktično zbog dodavanja.

Krajem 17. veka, u modu je ušlo ispijanje čaja; to se radilo iz skupocenog kineskog porculana, čime se, između ostalog, pokazivao i društveni status – plemići su na put nosili i svoje skupocene šolje. U 18. veku počelo je otvaranje fabrika za izradu porculana.

Negde od 19. veka (epoha bečkog bidermajera i britanske kraljice Viktorije) porculanske šolje (i uopšte porculan) postale su porodična dragocenost koja se prenosi s kolena na koleno. Od tada počinje i običaj porculanskog servisa kao dara za mladence.

Dvadeseti vek je sa sobom doneo gomilu novotarija. Na šoljama su počele da se pojavljuju propagandne poruke; modernisti i nadrealisti su se poigravali njima (recimo, šolja obložena krznom); pojavile su se i šolje sa pop-art motivima, kao i postmodernističke (rogate, zubate, rupičaste, sa bodljama, ukrašene konopcima za vešanje…).

Iz kakve šolje vi pijete? Možda bi neko mogao da napravi test tipa „pokaži mi svoju omiljenu šolju i reći ću ti ko si“. U stvari, najverovatnije se to već desilo…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.