Noćno spavanje je nezamenljivo

Auh! Bio je to još jedan ludi izlazak; vratile ste se kući u ranim jutarnjim satima, ali nema veze. Vaša smena počinje tek posle podne, tako da ćete imati vremena da se naspavate. Ionako vam je uvek bilo zabavno da menjate dan za noć, makar to značilo da spavate na časovima u školi – škola je dosadna, kako bolje iskoristiti vreme koje ste prinuđeni da provedete u njoj nego spavanjem? Naviku da se ludirate noću, a da spavate danju zadržale ste i kasnije, i baš vam je zabavno – svi komentarišu kako ste i dalje mladi duhom, a vi se i osećate mlado. Jeste da vas često boli glava, ali preživećete…

Oprez! Spavanje danju, a ludiranje noću naporno je i za mlad organizam; kako nas sustižu godine, postaje sve napornije. Možda još uvek niste svesne toga koliko vas to iscrpljuje, ali uskoro ćete postati – kako se glavobolje pojačavaju, podočnjaci povećavaju, a mozak počinje da vam „otkazuje poslušnost“ i prilikom najjednostavnijih zadataka. Radi se o tome da je za ljudsku vrstu normalno da spava noću, i premda vas i dnevno spavanje može delimično okrepiti, ipak se prilikom noćnog spavanja odvijaju neke jako bitne stvari za naš organizam.

Naš organizam je aktivan i dok spavamo; neke stvari se prirodno dešavaju noću, a ako smo budne u toku noći, ometamo efikasnost tih procesa.

Između 23 sata i dva sata posle ponoći, ćelije kože dele se čak osam puta brže nego inače (znači, koža nam se u tom periodu najbrže obnavlja). To ne želite da propustite, zar ne?

Oko dva sata posle ponoći organizam zapada u fazu potpunog mirovanja, a za to vreme jetra i dalje radi svoj posao – oslobađanje našeg tela od štetnih materija. Ukoliko ste pili u toku dana, to će vam i te kako dobro doći – ako se ne budete ispavali u ovo vreme, i dalje ćete osećati posledice konsumiranja alkohola ujutro.

Oko tri sata ujutro započinje faza potpune relaksacije. Otkucaji srca su usporeni, a telesna temperatura se snižava. Ovo je vreme kada će nam se organizam najbolje odmoriti; svaki prekid sna bitno će smanjiti pozitivna dejstva ove faze. Zato, udobno se namestite i uživajte do jutra.

Ako nam ne verujete, pokušajte da nedelju dana ipak spavate noću, a da budete aktivne danju. Videćete koliko ćete biti odmorniji i svežiji – da i ne spominjemo nestanak glavobolje i podočnjaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.