U trendu

Nosite sve „alatke“ da ubrzate čišćenje

Spremanje kuće je zamoran, najvećim delom nezanimljiv, ali neophodan posao. Srećom, postoje načini da se skrati vreme provedeno u čišćenju – i to ne na uštrb kvaliteta obavljenog posla. U pitanju je nešto sasvim jednostavno, potrebno je samo da pre početka posla razmislite o poslu kao o celini.
Na šta konkretno mislimo? Recimo, usisavanje. Dok usisavate, nosite sa sobom i metlicu, biće vam od velike pomoći tamo gde usisivač ne može da se zavuče ili na onim delovima koje bi usisivač oštetio, da odatle izvučete prašinu (raznorazni ćoškovi, delovi poda koji su ispod nameštaja, rešetka preko ventilacije i slično).
Mnogo toga u stanu čisti se mokrom ili blago navlaženom krpom. Tom prilikom se često izgubi dosta vremena ne na samo čišćenje, već na šetnju do lavaboa da se krpa ponovo navlaži, ispere i slično. Tu šetnju možete izbeći ili svesti na znatno manju meru tako što će vam jedna vlažna krpa biti u ruci, a još dve preko ramena, pa kad se jedna isprlja, upotrebite neku od preostale dve. Za većinu površina dobre su krpe od mikrofibera, jer ne ostavljaju tragove za sobom (osim kada se izanđaju od upotrebe, pa počnu da ostavljaju za sobom mikrovlakna).
Pojas, usisivač ili kecelju možete upotrebiti da o njih okačite sve što vam je potrebno za čišćenje, tako da vam sve bude nadohvat ruke. Za to su naročito dobre posebne kecelje koje imaju duboke džepove i gajke sa strane, pa možete kako vam je zgodno da rasporedite po tim džepovima i gajkama različite četkice, četke, krpe, sredstva za čišćenje… Sve što vam treba biće vam pri ruci, neće biti trčkaranja svaki čas da donesete još nešto, niti, ako se popnete da čistite neke delove stana koji su na visini, silaženja svaki čas po ovo ili ono.
Sredstvo za čišćenje stakla je jako zgodna stvar jer može da očisti mnogo toga, pa je dobro da vam je stalno pri ruci. I, kad god je moguće, izbegavajte pentranje na merdevine – ako treba ukloniti paučinu ili neke vrste prljavštine koja je blizu plafona, za to mogu da posluže i portfiš, mop, pajalica s dovoljno dugačkom drškom…
I uz sve navedeno temeljno čišćenje stana je i dalje i te kakav posao, ali se makar u nekoj meri skrati vreme potrebno da se ono obavi – a i to može da znači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.