Nov ljubimac i mnogobrojni gosti

Veliko je uzbuđenje za celu porodicu kada se nabavi nov mezimac – kuca, maca, papagaj, kanarinac… Ako uskoro očekujete goste, i to mnogobrojne (nikakva retkost u sezoni slava i praznika), verovatno je da ćete želeti da se pohvalite ljubimcem – ali bi trebalo da pazite na to kako se mezimac oseća.
Oni koji nabave mezimca u početku će se verovatno jako puno „vrteti“ oko njega, često će ga pominjati u razgovoru i, ako treba da imaju goste, ti gosti su po svoj prilici već čuli za slatku novu kucu ili čas nemirno, čas umiljato mače. Oni gosti koji vole životinje će se unapred radovati tome što će videti simpatično mezimče. Međutim, gužva u novom domu uopšte neće prijati vašem ljubimcu, o kojoj god vrsti da se radi.
Makar i bio veseo i prilagodljiv, vašem ljubimcu će ipak biti neophodno vreme da se navikne na novi dom i na vas i vaše ukućane. Ako ga izložite mnogobrojnim gostima ubrzo nakon što je dospeo kod vas, to će za njega biti traumatično iskustvo – a u zavisnosti od toga koja vrsta mezimca je u pitanju, ni vama se neće dopasti rezultat tog izlaganja. Ako se radi o nekoj plašljivijoj ptičici, moglo bi se čak desiti da dobije srčani udar od straha (dešava se s nekim kanarincima, na primer). Ukoliko imate mladog psa koji još uvek nije dresiran, može se desiti da gricne nekog, otrgne vam se, obori stvari u kući, obori nekog gosta… Nova mačka bi mogla da iz straha ogrebe nekog. I tako redom.
Ma koliko bili uzbuđeni zbog novog mezimca i želeli da ga pokažete gostima, ipak bi trebalo imati razumevanja i za životinjicu za koju bi to bilo previše stresno iskustvo. Šta učiniti, onda? Najbolje bi bilo da mezimca smestite u sobu u koju gosti neće ulaziti; ako se radi o vrsti kojoj bi prijalo društvo i koja ne voli da je sama (na primer, štene ili mače), ne bi bilo loše ni da neko celo veče bude s ljubimcem u sobi i da se brine o njegovim potrebama (igra, smirivanje kada ga unervozi buka koju prave gosti i slično). Ukoliko nije moguće naći nikog ko bi se bavio mezimcem dok se vi bavite gostima, može da pomogne i poneka igračka, kao i nešto mekano u šta bi ljubimac mogao da se ušuška.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.