Nov metod ranog otkrivanja raka grlića materice

Sigurno vam je bar jednom rađen Papanikolau test, uobičajeni metod za rano otkrivanje raka grlića materice. Ako nije, trk ginekologu! Pravila o tome kada nekog može da pogodi ovo ili ono oboljenje polako (ali, nažalost, vrlo sigurno) nestaju, te nije loše biti oprezan; srećom, rak grlića materice spada u ona oboljenja koja se uspešno leče – ukoliko se otkriju na vreme. Ako malo privirite u statistike, saznaćete da rak grlića materice čini 75% svih genitalnih karcinoma, kao i da u našoj zemlji godišnje oko 1.000 žena umre od ovog ili onog oblika genitalnog karcinoma. Stoga, pregled nije luksuz, niti ste hipohondar ukoliko redovno posećujete svog ginekologa (jednom ili dvaput godišnje trebalo bi da bude dovoljno, naravno, osim ukoliko nemate razloga da ga posećujete češće).

Ono što se kod nas još uvek ne spominje često jeste to da je Papanikolau test pouzdan u maksimalno 80% slučajeva. To je prilično visoka pouzdanost; ipak, ako želite nešto još sigurnije, danas imate mogućnost za to: Cytoscreen. Sam pregled je potpuno bezbolan i brz: uzorak ćelija grlića materice uzima se četkicom u tečnoj sredini sa pripremom preparata u obliku jednoslojnog premaza. Na ovaj način ne gube se ćelije uzorka (prilikom Papanikolau testa uvek se izgubi mali deo ćelija uzorka), pa je i rezultat znatno pouzdaniji. U Americi i zapadnim zemljama ovaj metod koristi se već nekoliko godina, i to sa dobrim rezultatima.

Zainteresovane ste? Nažalost, pošto ovaj metod zahteva dobro opremljenu laboratoriju, nije ga moguće obaviti u lokalnom Domu zdravlja. Zasad, ova vrsta pregleda obavlja se samo u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ u Beogradu, s tim da se najavljuje uvođenje i u druge klinike po većim gradovima Srbije i Crne Gore („u najavi“ su Novi Sad, Niš i Podgorica).

Uplašili smo vas? Nema razloga za to. Uz redovne preglede, rak grlića materice je nešto od čega ne morate da strahujete. Da je bar tako sa svim bolestima!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.