Nova junakinja crtanog filma

Animirani ženski likovi popularnih crtanih filmova gotovo uvek su predstavljeni kao lepi, zgodni i uspešni. Valja se setiti samo nekoliko poslednjih Diznijevih produkcija, poput „Lepotice i Zveri“ ili „Pokahontas“: velike oči, tanak struk i prelep osmeh – glavne su vizuelne odlike ovih junakinja. Slična situacija javlja se i u nizu drugih crtaća. Pored toga što su lepe, glavne junakinje poseduju i čitav niz kvaliteta, a na kraju, prošavši kroz brojne peripetije, sa uspehom rešavaju problematičnu situaciju, čime se priča završava željenim stanjem „happy ever after“.

Iako ovakve vesele priče deluju optimistički i podsticajno, ponekad im nedostaje malo životne realnosti, jer se neuspeh kao mogućnost ne uzima u obzir. Premda su pozitivni likovi koji se uspešno suočavaju sa problemima dobri uzori, nerealno je predstavljati život kao niz pobeda i lako rešivih problema: nasuprot plejadi uspešnih lepotica, javlja se potreba za nečim drugačijim i u većoj meri realnim.

Drugačiju koncepciju ženskog crtanog lika, umnogome životniju, ponudio je ruski web dizajner Oleg Kuvajev. Njegova junakinja zove se Masjanja, a „rođena je“ 22. oktobra 2001. Crtani film u kojem se Masjanja pojavljuje kao glavni lik kreiran je tehnikom flash animacije.

Za veoma kratko vreme, Masjanja je postala popularna u širokom krugu ljubitelja crtanih filmova, pridobivši brojne simpatije kako ženskog, tako i muškog dela publike. Ponekad je definišu kao rusku verziju „Bivisa i Batheda“: poput američkog crtanog filma, i ruski je kreiran za mladu publiku, mada je tip humora, prema rečima autora, tipično ruski.

Masjanja definitivno nije prikazana kao lepotica: ogromna glava, malo kose i ruke insekta nipošto ne odgovaraju predstavi o klasičnoj lepoti. Međutim, ona pleni svojom autentičnošću – za početak, interesantna je činjenica da zarađuje za život tako što peva po vozovima, što čini toliko loše da je putnici povremeno zamole da siđe!

Luckasta i neobična, Masjanja je animirana junakinja koja svakako osvaja originalnošću: to potvrđuje i činjenica da je ovih dana traže za ruski MTV, kao i da mnogi političari žele da upotrebe njen lik u promotivne svrhe svojih kampanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.