Nova moda: Japan

Ovih dana je pažnja celog sveta, usled aktuelnog Svetskog prvenstva u fudbalu, fokusirana na Japan. Zemlja izlazećeg sunca, pored trenutne medijske okupiranosti fudbalom i poslovične tehnološke supremacije, poseduje dobre pozicije i u svetu mode. Zajedno sa standardno kvalitetnim italijanskim i francuskim dizajnerima, Japanci danas postavljaju i menjaju trendove, posebno eksperimentišući sa novim materijalima i tehnologijama. Naravno – u pitanju je čuveni par Johdži Jamamoto i Isej Mijake.

Karakteristike dizajna Jamamotovih kolekcija najčešće su upotreba seta boja crna – bela – crvena, krojenje elegantnih linija i komada garderobe iz slojeva. Ipak, ova mera elegancije nije opterećujuća: stvari su ugodne za nošenje i često ih odlikuje samo jedan, diskretan detalj.

Za razliku od Jamamota, Mijake koristi smelija rešenja. On je svojevremeno proklamovao ideju po kojoj odevni predmeti moraju biti podložni reciklaži, sugerišući svojim kolegama upotrebu takvih materijala. Materijali koje koristi originalni su i predstavljaju proizvod maštovitih eksperimenata, tako da su odevni predmeti često bliži specifičnoj formi umetnosti nego upotrebnoj funkciji (mada se ova dva aspekta uzajamno ne isključuju). Njegova Pleats Please kolekcija bazirana je na ideji po kojoj se mali i jeftin odevni predmet može sasvim lako kupiti, poput hleba u prodavnici na uglu („Pleats, Please, Madame“), i od svog nastanka uživa nesmanjenu popularnost među konzumentima različitih uzrasta i zanimanja.

Koncept streetwear-a (o čemu je Krstarica pisala u članku Elektronika u službi mode) veoma je popularan ne samo u Japanu već i sve više na globalnom modnom polju, dok sam Mijake često koristi neke od ideja ovog modnog pravca. Casual modni detalji streetwear scene zastupljeni su u kolekciji Evisu, sa popularnim ručno islikanim farmerkama, ili svetskim fenomenom – kolekcijom A Bathing Ape, koja je jedna od najtraženijih marki streetwear-a u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.