Nova moda na Islandu

Za prave ljubiteljke mode, one u stalnoj potrazi za svežim i autentičnim u izrazu, savet glasi: okrenite se malim lokalnim modnim pravcima! Van globalnih pista i (pomalo repetitivnih) kreacija velikih dizajnerskih imena, cvetaju mali svetovi mode, sasvim originalni i novi. Jedna od takvih „mini“ modnih kultura vezana je za, po mnogo čemu zanimljiv, Island i novu generaciju mladih kreatora.

Zapravo, reč je o kreatorkama, tročlanom timu poznatom kao Aftur i Saeunn. Pod prvim delom naziva „kriju“ se dve sestre, Raven i Bara. „Ostatak“ ovog trougla predstavlja još jedna mlada kreatorka – Saeunn Thordardottir. Govoreći o timskoj „poetici“, ona naglašava da primarna stvaralačka intencija odražava ne samo naturalističku prepletenost svetla i mora Islanda već i lokalna verovanja u vile, ali i radove sa grafitima i plesom. „Moja kolekcija je balet koji priča putem pokreta materijala“, kaže ona.

Sestre Aftur rade sa recikliranim materijalima i pokušavaju da, kako same kažu, ostvare spoj zabavnog, originalnog i, ujedno, udobnog. Proces rada podrazumeva da se kupuje second hand garderoba koju niko ne želi i potom prerađuje u originalne odevne predmete. Neki od njih su, recimo, metalik kupaći kostimi, „zečje uši“, ili raznovrsne varijante teksas sukanja; ili (od poznatijih) kratka kožna jakna sa lisičjim krznom koju često nosi Bjork.

Aftur i Saeunn su takođe, kao predstavnice kulturne renesanse Rejkjavika, odabrane da učestvuju na prvom međunarodnom modnom događaju upriličenom na Islandu – hepeningu pod naslovom Futurice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.